– Vi ska ha en ny anda till landstinget, god ton och samsyn så långt det går. Det är det som gynnar våra medborgare, patienter och personal, sa hon.
Och tonläget var överlag civiliserat men debatten desto livligare då landstingets mål och budget stod på agendan. Landstinget har ett brett uppdrag, men debatten handlade nästan uteslutande om vården.
Samsyn fanns absolut när det gällde landstingets behov att bli en mer attraktiv arbetsgivare. Lösningarna var däremot olika.
Det fanns fyra budgetförslag att ta ställning till. Den styrande koalitionens ( S,MP, FP, C ), en gemensam oppositionsbudget från M, VFP och KD, en egen från Sverigedemokraterna, liksom en från Vänsterpartiet som även samarbetat med koalitionen.
Mest böljade dock debatten mellan de två första förslagen.
– Det är orealistiskt att tro att man ska kunna spara 100 miljoner på ett år, sa Åsa Kullgren om motpartens förslag.
– Vad innebär era strategiska satsningar på personalen? Jag ser inget konkret annat än en förändrad schemaläggning med två helger av fem och minskad hyrpersonal, sa Jonas Lindeberg, (VFP).
Under tisdagen drogs den senaste delårsrapporten som visade på ett överskott, viket dock till stor del beror på långtidssjukskrivningar, avgångar och otillsatta tjänster. Under budgetdebatten lyfte oppositionen upp faran att spara sig ur vårdkrisen.
– Jag blir orolig över hur koalitionen tänker om att sänka kostnaderna. Det behövs en total kursändring i landstinget, sa Marie-Louise Forslund Mustaniemi ( KD).
– Vår budget är finansierad, vi tar ansvar och vill inte hamna i läget att behöva lägga sparkrav igen, kontrade Thomas af Bjur ( FP).
– Var är de 100 nya vårdplatserna som ni utlovade? 60 miljoner räcker till ungefär 30, kontrade Magnus Leivik ( M).
Klockan tre var fullmäktige redo att rösta och efter en rask muntlig röstning kunde ordförande Åsa Kratz ( S) klubba landstingsstyrelsens förslag, det vill säga koalitionens budget, med reservation från M, VFP, KD och SD.
Utöver budgeten antogs även ett reviderat etiskt program för landstinget och kulturprogram för Sörmland. Ett antal motioner behandlades och två nya familjecentraler, en i Katrineholm och en i Mariefred bifölls. Landstingsstyrelsen fick också i uppdrag att ta initiativ till myndighetssamverkan mot våld i nära relationer.