Den senaste lönestatistiken från Vårdförbundet, som organiserar bland annat sjuksköterskor och barnmorskor, visar att löneökningen i Sörmland förra året var lägre än i de flesta andra regioner.
Detta samtidigt som regionen har svårt att rekrytera personal, och lönen är det som Vårdförbundets medlemmar prioriterar högst, enligt Lena Lindh, förbundets ordförande i Sörmland.
Medan Vårdförbundets medlemmar i Region Gävleborg fick en löneökning på 5,1 procent, och snittet för alla regioner var 3,4 procent, fick vårdpersonalen i Region Sörmland nöja sig med 3, 0 procent. Bara i tre av 21 regioner var ökningen lägre.
Sett till medellönen ligger Sörmland dock fortfarande bättre till. Före lönerevisionen 2021 låg regionen på tredje plats sett till medellönen för Vårdförbundets medlemmar. 2021 hade den halkat ner till en sjätteplats.
Placeringen gör att Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande och Socialdemokraternas toppnamn i regionvalet, tycker att lönerna i Sörmland ändå är konkurrenskraftiga.
– Att tillhöra den övre tredjedelen av de 21 regionerna, det tycker jag faktiskt är riktigt skapligt, säger hon.
Sett till bara allmänsjuksköterskornas medianlön ligger Sörmland till och med på en tredjeplats, enligt Monica Johansson.
Vilken roll politikerna ska ha i lönesättningen råder det delade meningar om. Liberalerna vill att alla regionens sjuksköterskor ska få 5 000 kronor mer i lön. Även Sverigedemokraterna skriver i sitt valmanifest att de vill se en "riktad lönesatsning till sjuksköterskor."
Monica Johansson anser dock inte att det är politiken som i detalj ska bestämma hur löneökningarna för en viss yrkesgrupp blir, utan att detta är upp till arbetsmarknadens parter.
Däremot måste politiken se till att det finns pengar för löneökningar, och där har Region Sörmland i år avsatt mer än vad som krävs enligt kollektivavtalet inför den lönerevision som just nu pågår, enligt Monica Johansson.
När Liberalernas förslag om en lönehöjning debatterades av regionfullmäktige i våras, fick det stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Moderaterna tycks dock ha ändrat uppfattning i frågan. När tidningen frågade ut partiets toppkandidat i regionvalet, Christoffer Öqvist, sa han att det är parterna som ska bestämma över lönerna.
– Det ska inte vi politiker lägga oss i, sa han då.