Varghanne dödad på väg 55 nära Malmköping

På onsdagen dödades en varg i trafiken. Olyckan skedde på väg 55 mellan Röl och Björndammen, nordöst om Malmköping.

Vargobservationer i Sörmland den senaste månaden, rapporterade till rovdjursdatabasen Skandobs. De gröna ringarna är bekräftade vargobservationer, de grå är obekräftade.

Vargobservationer i Sörmland den senaste månaden, rapporterade till rovdjursdatabasen Skandobs. De gröna ringarna är bekräftade vargobservationer, de grå är obekräftade.

Foto: Paul Klieven, TT, Skandobs skärmavbild

Sörmland2022-06-03 11:58

På onsdagsförmiddagen dödades en varg i trafiken, på väg 55 mellan Röl och Björndammen.

– Ja, en vuxen varghanne blev påkörd. Den är ivägskickad till SVA, alla sådana djur skickas dit, säger Markus Södling, vilthandläggare på Länsstyrelsen Södermanland.

På SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, obduceras djuret och prover tas, som förhoppningsvis kan ge svar på sådant som hur gammalt djuret var och dess hälsotillstånd. Via andra prover kan man kanske få reda på vilken flock vargen kommer från.

– Förutom de proverna tar man andra prover som skickas till Viltskadecenter vid SLU, som har hand om dna-spårning, säger Markus Södling.

Alla enskilda vargar i landet är inte kända.

– Det vore fantastiskt om man kunde garantera att man hade koll på alla individer, men det hade varit att lova för mycket. Ändå är vargpopulationen här väldokumenterad, säger Markus Södling.

Det är ovanligt att vargar dödas i trafiken i våra trakter. Söker man igenom nyheterna tycks det ske ungefär en gång om året. I december i fjol dödades en varg i trafiken i Örebro län, i november 2020 dödades en vargtik på E4 i Jönköping. I oktober 2019 trafikdödades en valp nära platsen där en varghanne nu kördes på.

Men är den påkörda vargen ett tecken på mer varg i skogen?

– När det sker så sällan är det svårt att dra slutsatser av det. Det kan hända redan när det är en enda varg i länet, att den blir påkörd, säger Markus Södling.

Karta: Björndammen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!