– Vi kan konstatera en varg, säger Lovisa Häggström, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Södermanlands län.
Det var under söndagen och måndagen som flera personer stötte på en varg som strosade runt omkring Nävekvarn. Två av dem stötte på vargen när den stod mitt på bilvägen. Nu är det även bekräftat av Länsstyrelsen att det var just varg – inte en hund.
Det är ännu okänt vart vargen kan ha kommit ifrån, då inga vargrevir är kända i området. Men vargar som lämnat det revir de föddes i rör sig ibland i länet. Vargar både i och utanför reviren rör sig långa sträckor och över stora områden.
Utgör vargarna en fara?
– Vargar är rovdjur och kan utgöra en fara för andra djur om de träffas, framförallt om de är lösa i skogen, säger Lovisa Häggström.
Har vargreviren ökat eller minskat i Sörmland?
– Antalet vargar har ökat i Sörmland. Det är ett nationellt mål att vargen ska etableras söder ut i Sverige. En naturlig utveckling då etablerade par får valpar.
Totalt finns nu fyra och ett halvt kända vargrevir i länet: Sjunda (räknas som ett halvt revir), Ärla, Ulva, Gryten Älgmossen
Reviren ligger norr om väg 57 mellan Gnesta och Katrineholm. De nya vargparen (Ulva, Gryten och Älgmossen) finns mellan Eskilstuna och Flen.
Sjundareviret utanför Gnesta sträcker sig över Södermanlands och Stockholms län. Länsstyrelsen fastställer varje år om det sker föryngring, alltså att det föds nya valpar.
– Minst sju valpar föddes förra året (i Sjundareviret). Det fick vi på film, berättar Mikael Fransson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Stockholms län.
Det andra levnadsåret börjar ungvargarna att vandra för att hitta ett eget revir och en partner.
Förra året skedde fem vargangrepp under en månad i Sjundarevirets område. Då beslutade Länsstyrelsen om tillåten skyddsjakt, men ingen varg sköts.
– Beslutet var förenat med ganska strikta villkor. Man fick skjuta om en varg var i närheten av en fårhage, för att just få bort den som var förövaren, säger Mikael Fransson.
Sedan de fem angreppen har inga fler angrepp av reviret rapporterats in. Men Mikael Fransson säger att det är viktigt med ordentliga stängsel nu när djuren ska släppas ut igen.
– Vatten är inget hinder för vargarna. Det var så de kom in och kunde attackera fåren förra året. Om man inte har stängsel så kan man låna tillfälligt av Länsstyrelsen.