Enligt en sammanställning från SMHI som nyhetsbyrån Siren tagit fram har medeltemperaturen på midsommarafton i Sörmland, vid mätstationen Katrineholm-Floda, ökat med fyra grader sedan år 2000. Men vad innebär egentligen den ökade temperaturen för miljö- och klimatkrisen? Erik Engström, klimatolog vid SMHI, förklarar det så här:
– Vi har en global uppvärmning. I Sverige kan vi se att temperaturen ökar kraftigare än i övriga världen eftersom vi ligger norrut på jordklotet.
Ökningen med fyra grader i medeltemperatur de senaste 20 åren har med den naturliga variabiliteten att göra. Den beror på luftströmmar och massor i atmosfären, förklarar Erik Engström.
– Vi har en stor naturlig variabilitet i Sverige. Därför ser man att värdena går upp och ner från år till år. Om vi tittar 30 år tillbaka har temperaturen ökat en grad globalt men i Sverige har den ökat med två grader sedan innan industrialismen.
När kall luft kommer norrifrån blir det kallare i Sörmland. Och när varm luft kommer söderifrån stiger temperaturen här. Erik Engström förklarar vidare att västliga vindar med lågtryck från Atlanten för med sig kallare luft eller regn till Sverige, men att vi ibland har ett blockerande högtryck som ligger stationärt över landet. Detta hindrar lågtrycket från att komma in och vi får då längre värmeperioder. Därför kommer vädret i Sverige alltid att variera.
Hur kommer midsomrar framöver att se ut?
– Medeltemperaturen i Sverige kommer fortsätta att öka resten av det här århundradet. Men återigen spelar den stora naturliga variabiliteten in. Även om det kanske regnar i framtiden på midsommar kommer det att vara lite varmare än föregående år och samma sak om det är soligt. Temperaturen kommer fortsätta skjutsas framåt. Men det beror också på vilka åtgärder vi gör. Gör vi fler och starkare åtgärder avtar temperaturökningen fortare och gör vi färre och svagare åtgärder fortsätter temperaturökningen en längre tid.
Årets midsommarafton ser ut att bjuda på en temperatur cirka 30 grader i stora delar av Sörmland, enligt SMHI.
Är det extra viktigt att smörja in sig med solskyddsfaktor när man dansar runt stången i år?
– Om värmen stiger mycket kan det leda till att vi har mindre kläder på oss och blir mer exponerade för solen. Men värmen i sig ger inte starkare solstrålning.