Det var den 6 november 1899 som man senast mätte 16,0 grader varmt i Sörmland i november. Detta skedde i Bie utanför Katrineholm och stod sig länge som varmast i hela Svealand i november månad.
Den mätstationen finns inte kvar i dag, men på tre andra sörmländska mätstationer följde man vädret med stigande intresse på måndagen.
– Det är alltid intressant med rekordnoteringar. Det kommer vi aldrig i från även om det är väldigt svårt att dra några slutsatser av dem, sa klimatologen Sverker Hellström på SMHI I Norrköping till tidningen under måndagsförmiddagen.
– Just nu klockan 10 på förmiddagen är det som allra varmast i hela landet i Örebro, som har mätt upp 16,6 grader varmt, fortsatte han.
Sedan steg temperaturerna. När klockan slog 14 på måndagen hade både Eskilstuna och Floda utanför Katrineholm noterat över 16,0 grader. Vid 20-tiden summerades de högsta dagsnoteringarna till 16,9 grader i Eskilstuna, vilket innebär den varmaste novemberdagen i Sörmland sedan mätningarna inleddes.
Flodastationen uppmätte som högst 16,6 grader och i Oxelösund nådde termometern 12,2 grader. Att den mildare luften har letat sig norrut, beror på ett djupt lågtryck över Norska havet.
Under måndagen var det åtskilliga anställda på SMHI som befann sig på tåspetsarna och noggrant följde utvecklingen. Det gällde förstås även alla hobbyobservatörer som också de sprang i skytteltrafik mellan datorer och termometrar.
Det gamla nationella värmerekordet för november månad lyder 18,4 grader. Så varmt var det i Ugerup söder om Kristianstad 2 november 1968. Måndagens värme nådde inte ända fram. Kristianstad uppmätte 18,3 grader.
– Formellt godkänns alla mätningar först i slutet av månaden. Men det finns inga skäl till att betvivla dem, det är bara en formalitet, säger Sverker Hellström.
Alldeles ovanligt är det inte med relativt höga temperaturer i Sörmland under årets sista månader. 9 oktober 1995 uppmättes 22,8 grader varmt i Eklången utanför Eskilstuna, och 6 december 2015 uppmättes 13,3 grader varmt i Oxelösund. I november månad hade dock alltså ingen högre temperatur än 16,0 uppmätts – förrän nu.
Är det ett rekord värt att fira?
– Man får väl fira om man vill det, några blir kanske oroliga, jag vet inte, svarade Sverker Hellström.
– En sak vet jag, det slås oftare värmerekord än köldrekord.