Osäkert om värmeböljan på kontinenten når Sörmland

Det är riktigt hett nere på kontinenten och varmluften sprider sig. Frågan är: Kommer den hit? Vi ställde den till SMHI men blir skyldiga er svaret. "Det är osäkert", sammanfattar meteorologen Sofia Söderberg.

Sofia Söderberg på SMHI berättar om en osäker prognos för Sörmlands del. Det kan bli varmt i nästa vecka, eller så blir det inte det.

Sofia Söderberg på SMHI berättar om en osäker prognos för Sörmlands del. Det kan bli varmt i nästa vecka, eller så blir det inte det.

Foto: Simon Billemar/Erik Johansen

Sörmland2022-07-13 11:48

Varm luft från Afrika har redan svept upp över sydvästeuropa och gett mycket höga temperaturer i länder som Portugal, Spanien och Frankrike. Nu sprider den ut sig ytterligare, och 40-gradersstrecket kan komma att nås även i Tyskland.

Om värmeböljan kommer röra sig ännu längre norrut, upp över Sverige och till sörmländska breddgrader, är dock för tidigt att säga.

– Det är osäkert hur de här systemen utvecklas och väntas föra den här luften och även vad som händer med den på vägen, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Men det går heller inte att utesluta.

– I så fall blir det i mitten av nästa vecka.

Hon betonar att det är osäkert, och att det inte heller är säkert att varmluften är lika varm när den i så fall når upp till Sörmland. Den kan blandas upp längs vägen och svalna.

undefined
Riktigt höga temperaturer har uppmätts i södra Europa och värmeböljan tar nu sikte på bland annat Tyskland. Där kan 40-strecket eventuellt passeras.

Det väder vi har att se fram emot i Sörmland de kommande dagarna kan annars bäst beskrivas som varierande. Klart är i alla fall att det inte blir lika varmt som det har varit i inledningen av veckan.

– Det är svalare luft som väntas in. Det blir inget sammanhängande regn, men på en del håll väntas skurar under torsdag, fredag och lördag. Det blir stora lokala variationer, säger Sofia Söderberg.

Temperaturen väntas kunna orka upp mot 20 grader. Kanske någon grad ytterligare om solen får skina.

– Vad som sedan händer på söndag och i nästa vecka är svårbedömt, säger Sofia Söderberg.

undefined
Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI i Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!