Varnar för vårtecken – vägpiraterna är här

När snön och halkan försvinner kan vägarna tyckas säkra igen. Men då dyker nästa riskfaktor upp: Vägpiraterna. Nu går polisen ut med en varning. Stanna inte!

Foto:

Sörmland2016-03-21 05:30

"Ett tråkigt vårtecken." Så beskriver Polisen fenomenet på sin Facebooksida. Det handlar om vägpirater som spelar på människors välvilja för att utföra sina brott.

– För en vanlig Svensson kan det se ut som att någon stannat vid vägkanten och behöver hjälp, säger Marcus Lind, samordnare för polisens nationella transportsäkerhetsgrupp.

Ett typiskt scenario: En bil har stannat intill vägkanten och en person intill bilen viftar och påkallar din uppmärksamhet. När du stannar uppger kanske personen att den fått slut på bensin och behöver hjälp med pengar. Eller så har hen några guldsmycken att sälja. Som tack för att du hjälper till får du en kram.

Sedan inser du att exempelvis guldsmyckena du köpt är falska. Eller att den där kramen du fick som tack för hjälpen i själva verket var en skenmanöver för att komma åt att stjäla halsbandet du hade på dig.

– Ofta handlar det om organiserade ligor som specialiserat sig på den här typen av brottslighet, säger Marcus Lind.

– De är skickliga och otroligt duktiga på att manipulera sina offer. Vissa riktar in sig särskilt på äldre som kanske är mer godtrogna än andra.

I inlägget på polisens facebooksida uppmanas bilister att inte stanna utan i stället ringa och tipsa polisen. En uppmaning som även Marcus Lind delar.

– Vårt råd är att man inte ska stanna utan i stället höra av sig till oss och berätta var de står. Och gärna med registreringsnummer om man hunnit uppfatta ett sådant. Då kan vi larma ut en patrull som kan ta sig an bekymret, säger han.

Hur gör man för att veta att det handlar om en vägpirat och inte en som faktiskt behöver hjälp?

– Det är svårt, de är som sagt duktiga. Men man kan exempelvis titta på vilken typ av bil de har. Det absolut enklaste sättet är att titta på registreringsskylten. De flesta är utländska ligor och har därför inte svenska registreringsskyltar.

Finns det inte en risk att den som faktiskt behöver hjälp inte får den om ingen vågar stanna?

– Där får man känna in lite som privatperson och göra en egen bedömning. Det är klart att man ska stanna om det är någon som behöver hjälp, men man ska vara vaksam. Samtidigt ska man inte bli så misstänksam att man tror att alla håller på med brottslig verksamhet.

För polisen är den här typen av brottslighet ett återkommande inslag under våren och en bit in på sommaren. Samtidigt som den är svår att komma tillrätta med.

– De stannar bara korta stunder, kanske fem till tio minuter på samma ställe, innan de drar vidare, säger Marcus Lind.

Det är också av den anledningen som polisen går ut med sin uppmaning på Facebook. För att få hjälp med att snabbt få veta var ligorna befinner sig för stunden.

Hur omfattande är problemet med vägpirater?

– Det är svårt att svara på. De har tyvärr ingen egen brottskod utan de syns bland anmälningar om stölder av exempelvis smycken.

Hur lönsam är den här typen av brottslighet?

– Det är svårt att säga. Men kommer de över ett guldhalsband så försöker de givetvis sälja det vidare. Så det genererar ju pengar.

Vägpiraterna opererar längs huvudvägnätet och de större vägarna. Just nu befinner de sig i Västra Götalandsregionen.

– Det är där vi först ser en ökning innan de drar vidare uppåt i landet, säger Marcus Lind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om