Det var med tunga men beslutsamma steg som Arbetarnas bildningsförbund i Sörmland gick in i 2016. Avdelningen startade då ett genomgripande förändringsarbete, efter beslut av ordförande Jörgen Danielsson och styrelsen.
Det var av nöd tvunget. Efter tre år av stora underskott såg sista raden i ekonomin inte alls bra ut. Åtgärdsplanen var akut.
Den är nu satt i verket och påverkar både organisation och verksamhet. Förändringarna har väckt oro i avdelningens personalled, men också bland cirkeldeltagare som reagerat på minskad tillgänglighet på de lokala kontoren.
– Vi gör ett stort förändringsarbete och då kräver en del saker att det går fort. Då är det självklart att organisationen och medarbetarna påverkas, säger ABF Sörmlands distriktsombudsman Fredrik Pettersson.
Det är han och verksamhetschefen Håkan Nilsson i det nya chefskapet som har uppdraget att genomdriva förändringarna. Det bedöms av styrelsen vara absolut nödvändigt för att säkerställa studieförbundets framtid och stärka ekonomin.
En åtgärd har varit att ta bort sex tjänster i Nyköping, Katrineholm, Eskilstuna och Strängnäs. Fem personer har sagts upp. Administrationen samordnas till Eskilstuna, vilket samtidigt ska renodla arbetsuppgifterna för verksamhetsutvecklarna.
– Det är även ett sätt att säkerställa kvaliteten, menar Nilsson.
Studieverksamheten ska inte påverkas. Men den måste locka fler, påpekar Pettersson och Nilsson. En del av förklaringen till ABF:s tuffa läge är minskade studietimmar 2012–2015.
– 2015 var ett bra år verksamhetsmässigt. Men i år lever vi på resultatet av 2013 då verksamheten inte var alls lika bra. Jag tror tyvärr att vi har varit för dåliga på att förklara nyttan med vår verksamhet, säger Pettersson.
ABF är liksom alla studieförbund beroende av bidrag från stat, kommun och landsting. ABF Sörmland får cirka tio miljoner statliga kronor. Det stora problemet är att de kommunala bidragen har minskat kraftigt de senaste åtta åren.
– De har sänkts med nästan 24 procent. I rena pengar och utan kostnadsuppräkning handlar det om sju miljoner kronor. Jag tycker det är oklok kommunpolitik att inte satsa på studieförbunden, säger Pettersson.
Skillnaden mellan de kommunala bidragen 2016 är ganska stor, beskriver han. Den största givaren Eskilstuna har minskat bidraget men ligger kvar på en generös nivå. Nyköping har inte minskat mycket men betalar lite i förhållande till kommunens storlek. Katrineholm, Oxelösund och Vingåker har skurit ner kraftigt.
ABF:s arbete med att hålla nere kostnaderna och försöka öka intäkterna fortsätter i år. Ambitionen är att få in mer pengar på att exempelvis hyra ut lokaler externt och börja ta betalt av medlems- och samarbetsorganisationerna som använder lokalerna.
I nytänket som det kärva ekonomiska läget tvingat fram ingår också planer på att erbjuda kommunerna uppdragsutbildning, bland annat i språk och samhällsorientering till asylsökande. Över huvud taget, uppger Pettersson, genomsyras förändringsarbetet av vidgade vyer och framtidstro.
– Vi måste på flera sätt öka vår attraktion och nå ut till fler grupper och människor. Processen mot ett ABF i bättre takt med tiden kommer nog att ta tid. Men ge oss ett år så ska vi nog vara på banan igen.