Vart tredje småföretag saknar tjänstepension

Vart tredje företag i Sörmland med upp till 20 anställda sätter inte av pengar till tjänstepension, vilket kan leda till lägre pension och sämre skydd för ägare och anställda.

Småföretagare2.jpg

Småföretagare2.jpg

Foto:

Sörmland2016-03-01 06:00

Den pension som arbetsgivaren betalar in för anställda kallas tjänstepension. Tjänstepension finns på alla arbetsplatser med kollektivavtal. Arbetsgivare utan kollektivavtal behöver inte teckna tjänstepension till sina anställda, men många väljer att göra det ändå.

– Det finns egentligen inga krav annat än att man allmänt tycker att man bör säkerställa att de anställda har ett skydd både vad gäller trygghetsskydd och sparande, säger Tua Holgersson, vd för Länsförsäkringar Liv.

Hon menar att många anställda inte känner till om de har tjänstepension eller inte.

– Man frågar oftast vad man får för lön när man ska börja jobba någonstans, men inte hur försäkringsskyddet ser ut.

Tjänstepensionen kan i slutändan stå för närmare hälften av den totala pensionen. Trots det saknar 30 procent av småföretagen i Sörmland tjänstepension, enligt ny statistik från Länsförsäkringar.

– Många tycker säkert att pensionen känns avlägsen och att dessa frågor kan vänta. Men tjänstepension skapar ekonomisk trygghet för företagaren, familjen och medarbetarna och kan bli en betydande del av den framtida pensionen, säger Tua Holgersson och fortsätter:

– Det här är naturligtvis allvarligt om det handlar om anställda. Det som också är bekymmersamt är att vi får fler och fler som i stället för att vara lönearbetare är egna företagare, men som verkar i ganska anställningsliknande uppdrag. Om man då inte ser om sitt hus i de här frågorna riskerar man verkligen att ha ett sämre skydd för sig själv och sin familj.

Företagare som inte skaffar en tjänstepensionslösning för sin egen del får enligt Länsförsäkringar en mycket lägre pension än den genomsnittliga löntagaren. Utan tjänstepension eller eget sparande kan pensionen hamna på cirka hälften av lönen för den som tjänar upp till 37 000 kr.

– Om man arbetar länge utan att spara i tjänstepension kan man när det är dags att sluta arbeta få väsentligt lägre pension. Många riskerar även ett betydligt sämre skydd vid långvarig sjukdom, olycksfall och dödsfall. Det är därför viktigt att försöka skaffa sig hela bilden av vad avsaknad av tjänstepension kan betyda för framtiden, säger Tua Holgersson.

Vad tror du att det beror på att så många småföretag saknar tjänstepension?

– Många av de små företagen tycker att de inte har råd. De egna företagarna tänker att de ska komma igång först och vänta på att det ska gå lite bättre. Man prioriterar bort den här kostnaden som man ändå känner är en kostnad man själv tar beslut om. Sedan är det framför allt okunskap också.

Enligt Tua Holgersson saknas tjänstepension ofta hos företag i branscher med en het arbetsmarknad som till exempel media, reklam, pr-byråer och små it-bolag.

– Där betalar man höga löner och man har ett trygghetspaket. Sedan säger man att sparande är någonting som våra medarbetare får fixa på egen hand.

Det är stora skillnader mellan avsättningarna till tjänstepension i olika län i Sverige. Betydligt färre företagare i storstadsområdena sätter av till tjänstepension. Hela 44 procent gör inte det i Stockholm, 37 procent i Skåne och 35 procent i Göteborg och Bohuslän. Det kan jämföras med Norrbotten där 21 procent av småföretagen inte gör pensionsavsättningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om