Vattenförbundet: "Vi kan inte göra rätt, hur vi än gör"

Debatten om Hjälmarens låga vattennivå rasar, med namnlistor, många engagerade personer, bland annat i en växande grupp på Facebook, och nu senast ett av Länsstyrelsen i Sörmland utfärdat föreläggande mot Hjälmarens vattenförbund.

Björn Larsson är ordförande i Hjälmarens vattenförbund, som sköter avrinningen från sjön i Hyndevadsdammen.

Björn Larsson är ordförande i Hjälmarens vattenförbund, som sköter avrinningen från sjön i Hyndevadsdammen.

Foto: Privat, Anders Nilsson

Sörmland2020-09-02 07:40

Hjälmarens vattenförbund representerar dem som har intressen i sjön: tre län, fem kommuner och ett stort antal andra markägare. Förbundet sköter avrinningen från Hjälmaren, främst via Hyndevadsdammen i Eskilstunaån, och ska öka den vid högt vattenstånd, minska den vid lågt vattenstånd, men får aldrig tappa av mindre vatten än tre kubikmeter per sekund. Det slogs fast i en vattendom år 1878 och har bekräftats i senare kompletteringar till domen, bland annat i början av 1980-talet. 

Tre kubik är alldeles för mycket, när sjön är så låg att segelbåtar står på botten i inloppet till Örebro och bryggor runt sjön friläggs, hävdar kritikerna. 

– Men vi kan inte tappa av mindre. Vattendomen säger tre kubik och går vi under tre kubik blir flödet i Eskilstunaån för litet, med risk för bakterietillväxt. Går vi under tre kubik blir vi polisanmälda. Vi kan inte göra rätt, hur vi än gör, säger Björn Larsson, ordförande i vattenförbundet. 

Han anser också att vattennivån i sjön är för låg, men tycker att debatten nu mer kommit att fokusera på känslor, än på fakta.

– Någon har varit där och sett att dammluckorna är öppna. Vi har tätat den stora dammen, därför måste en lucka stå öppen för att vi inte ska riskera att tappa mindre än tre kubik. 

Han hör också rykten om att dammen är trasig och att det är därför den inte kan stängas. 

– Den är inte trasig. Men man måste förstå att dammen är byggd i gjutjärn 1878. Det finns slitage och läckage som inte går att reparera. Man kan förenkla allt genom att säga  "det är bara att ...", men vi kan inte gå för hårt fram. 

Björn Larsson anser att vattennivån måste regleras på andra sätt, så länge vattendomen är formulerad som idag.

– Örebro kommun sitter på lösningen till det här. En kortsiktig lösning vore att öka flödet i Svartån för att öka inflödet i Hjälmaren. Mer långsiktigt för att hjälpa sjöfarten vore att muddra i Hemfjärden, men det gör man inte och har inte gjort på 30 eller 40 år. Det är bekvämt för Örebro kommun att låta alla ha fokus på vattenförbundet. 

Björn Larsson är skarpt kritisk till Örebro kommun. 

– Deras representant i vattenförbundet vill att man rundar vattenförbundet och att Örebro och Eskilstuna gör någon slags överenskommelse. Men alla andra intressenter då, som vi representerar? Det är så komplext, kommuner, länsstyrelser, en sjuhelsikes massa vattendomar och kungliga brev som upphäver vattendomarna. 

SMHI är tillsynsmyndighet när det gäller vattenförbundets verksamhet. I juni mätte SMHI utflödet vid Hyndevadsdammen, som då var 7,3 kubikmeter vatten per sekund. 

– SMHI åker dit och mäter och får en ögonblicksbild. Men när mycket vatten samlats i dammen och för lite vatten finns nedanför dammluckorna blir flödet större. Det är andra aktörer nedströms som ska justera vår reglering, så att vattentrycket ovanför dammen inte blir så stort. 

Vattenförbundet självt kan inte mäta vattenmängderna, man saknar både utrustning och expertis. Men i veckan ska förbundet tillsammans med SMHI mäta flödet. I veckan ska också vattenförbundet hålla styrelsemöte och planera ombyggnad och modernisering av den mindre dammen i Hyndevad, till en kostnad av sex miljoner kronor. 

– Den stora dammen får vi täta så gott det går, det skulle kosta kanske 60 miljoner att bygga om den. 

Tidningen söker företrädare för Örebro kommun.

Räta linjen

Vattenståndet i Hjälmaren beskrivs med begreppet ”Räta linjen”. Den 20 maj varje år ska vattenytan ligga 21,95 meter över referenspunkten på havsnivå. Den 1 oktober ska ytan vara 21,72 meter. 

Räta linjen är en rekommendation från tillsynsmyndigheten och får avvika fem centimeter åt båda håll. 

– Vi arbetar efter räta linjen, men hur vi lyckas är en annan sak, säger Björn Larsson, ordförande i Hjälmarens vattenförbund. 

Karta: Hyndevads Vattenverk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!