Växande problem för motorcykelförare

Löst grus som ligger kvar på vägbanan efter en så kallad snabellagning av ett potthål eller en annan mindre skada är ett växande problem för alla motorcykelförare. Det säger Maria Nordqvist, politisk sekreterare hos riksorganisationen Sveriges Motorcyklister, SMC.

Foto:

Sörmland2014-06-23 06:31

Maria Nordqvist, som är anställd vid SMC:s kansli i Borlänge där hon ansvarar för MC-politiska frågor nationellt och internationellt, samt konsumentfrågor, är starkt kritisk till att metoden att laga mindre vägskador med snabellagning används på allt fler vägar. Lagningsmetoden innebär att ett hål fylls med en asfalts/grusmassa som måste plattas till hårt för att löst grus inte ska inte ska rivas upp av trafiken och orsaka stenskott på bilar eller ge upphov till olyckor när motorcyklar tappar väggreppet.

– Metoden användes ursprungligen bara på småvägar där hastigheten var max 50 kilometer i timmen. Nu används den till och med på motorvägar, säger Maria Nordqvist.

Maria Nordqvist berättar att snabelmetoden används ofta då den av Trafikverket anses billig och beprövad. Dock är det inte en optimal metod, betonar hon, och pekar på att olycksstatistik för motorcyklister visar att tio procent av alla motorcykelolyckor beror på bristande friktion. Med andra olyckor där löst grus ofta varit orsaken till det förlorade väggreppet.

– Det är min högst personliga uppfattning, men det känns som att allt större besparingar på vägunderhåll ger fler och fler lagningar. Ofta går sedan lagningar sönder och då blir det en ännu större lagning nästa gång, säger Maria Nordqvist.

De entreprenörer som sköter vägunderhållet åt Trafikverket har regler att följa kring snabellagningar, som att vägarbetena ska skyltas och överskottsgrus ska sopas upp, men ibland slarvas det, menar Maria Nordqvist.

– Löst grus ska sopas upp inom 48 timmar. I nya upphandlingar är den tiden ändrad till 24 timmar, säger hon.

Maria Nordqvist berättar att Sveriges Motorcyklister för en dialog med Trafikverket om problemen kring snabellagningar och har då även framfört förslaget att det grus som används för att laga potthål och andra mindre vägskador ska ha en avvikande färg, vilket skulle göra det mycket lättare för motorcyklister att upptäcka sådana lagningar och om löst grus från lagningen har spridit sig över vägbanan.

– Finns det inga skyltar ser man inte sådana lagningar förrän det är alldeles för sent, särskilt i kurvor, säger Maria Nordqvist.

Helst skulle Maria Nordqvist vilja se att vägentreprenörerna kunde gå ifrån snabellagningarna helt och hållet till förmån för andra metoder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om