Växthus för både människor och växter

På Nynäs slott bedrivs trädgårdsterapeutisk rehabiliteringsverksamhet i landstingets regi året runt för personer som är sjukskrivna på grund av stress. – Vi bygger på det som är friskt, säger arbetsterapeuten Christina Sjölander.

Sörmland2015-03-02 06:00

Bara att kliva ur bilen vid Nynäs slott gör att axlarna faller ner och andningen blir djupare. Och bakom grinden till terapiträdgården öppnar sig ett rum, naturligt inramat av skyddande stenmurar.

– Naturen hjälper oss att slappna av och landa. Trädgårdsterapeutisk rehabilitering handlar inte bara om att odla i trädgården utan om att få kravlösa intryck. Att känna på jorden och lukta på örterna till exempel, säger Christina Sjölander.

– De som kommer till oss har hamnat i en livskris. I en depression är man avstängd, naturen och sinnena hjälper till med att hitta tillbaka till lusten, säger Anna Hejdenberg.

Christina Sjölander är arbetsterapeut och Anna Hejdenberg är sjukgymnast och utbildad steg ett psykoterapeut. De har båda varit med från starten av den trädgårdsterapeutiska verksamheten på Nynäs år 2009

– Då trodde vi att den psykiska ohälsan skulle minska, men behovet av verksamheten här har bara ökat. Vi har kö hit, säger Anna.

Verksamheten vänder sig till personer med utmattningssyndrom, med eller utan depression som behöver stöd i sin återhämtning och läkning. Kriteriet är att man ska vilja komma tillbaka till arbetslivet. Men stegen måste vara små och varsamma. På området finns många skyddade vrår där man kan komma undan och vara för sig själv. Och det finns både hängmatta och soffa att vila i när krafterna tryter.

– I början orkar man kanske bara en halv dag. Nyckelordet här är kravlöshet. Man deltar för att återhämta sig och hitta en balans mellan vila och aktivitet, trädgården och naturen är redskap för det. Ansvaret för trädgården har trädgårdsmästaren. Det är viktigt, säger Christina.

Även en blekgrå februarimorgon spirar livet i växthuset. Mullbärsbuskens första späda knoppar har redan slagit ut i skir blomning och fikonträdets nakna grenar pryds av små försiktiga gröna skott. Det här är sinnenas rike. Rosmarinens kryddiga blad lämnar en frisk smak i munnen och det går inte att låta bli att gnugga lite på pelargonens blad för att få doften på fingrarna. Det sprakar trivsamt i den vedeldade kaminen där vi slår oss ner i den bortre änden av växthuset.

– En vanlig dag börjar med att vi samlas här klockan tio. Då ställer vi frågan " vad behöver du i dag?" I början svarar du antagligen " jag vet inte", säger Christina med ett leende.

Tjugofem patienter är inskrivna, men det är aldrig mer än åtta på plats samtidigt, då man bara är på Nynäs två dagar i veckan, parallellt med sin behandling på vårdcentral med psykoterapeutiska samtal eller sjukgymnastik. Alla som deltar har en individuell handlingsplan och verksamheten samverkar med sjukskrivande läkare, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Det erbjuds ett smörgåsbord av aktiviteter. Förutom odlandet och skötseln av trädgården och vistelsen i naturen kan man delta i medveten närvaro och dans. Det finns också möjlighet till olika typer av hantverk och till rejäla krafttag som vedklyvning och täljning. Varje dag har samma struktur, även om uppgifterna skiljer sig efter årstidens växlingar. Efter samlingen gör man den aktivitet man valt i en och en halv timme. Sedan är det lunch. Därefter är det återigen aktiviteter en timme. Dagen avslutas med samling.

– Strukturen för dagen är väldigt viktig. Många har svårt att ta en paus, det är därför de har hamnat här, säger Anna.

Det speciella med odlande som gör det så genialt för personer som är vana vid att prestera hårt är att det tar den tid det tar. Fröet växer inte snabbare oavsett hur mycket man än försöker. De naturliga årstidväxlingarna är också en del i läkandet.

– Att det finns saker som man inte kan påverka är ofta en stor insikt för de som kommer hit. Det finns frön som inte gror, men det behöver inte bero på att jag inte ansträngt mig tillräckligt eller har gjort något fel, säger Christina.

Svårigheten att sätta gränser är också något som många av de som är utmattade har gemensamt. Där kan umgänget med de andra vara en prövning. Men samvaron är också en viktig del av vägen tillbaka. Både värdet av att vara med andra som är i samma situation och möjligheten att kunna öva sig på att sätta sina gränser.

– Man vill inte vara oartig och det är en process att bryta vanemönster. Där är vi med och stöttar att det är okej att säga att man inte orkar och att gå ifrån för att spara energi, säger Christina.

Stress påverkar inte bara hjärnan utan sätter sig i hela kroppen. Naturen och trädgården hjälper till att låsa upp dörrar till känslor som varit undanträngda under många år. Många upptäcker nya talanger och intressen under resans gång. Det är ovanligt att de som återhämtat sig kan gå tillbaka till samma jobb.

– Vi har sett att det är oerhört svårt. Har man kraschat på ett jobb finns det minnen både i hjärnan och kroppen som tar emot, säger Christina Sjölander.

– Det handlar både om att man inte fullt läkt ut, men också om att man får andra värderingar. Jag vill leva ett gott och hållbart liv för mig och kan inte gå tillbaka, säger Anna Hejdenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om