– De mediciner som är rakt av jämförbara med propofol är extremt mycket dyrare och är dessutom svåra att få tag på. De har inte den produktionstakten som krävs för att kunna ersätta allt propofol
Så säger Marlene Areskog medicinsk chef på Evidensia med kliniker runt om i Sverige – däribland Strömsholm och Eskilstuna.
Kommer det att bli dyrare för kunden att operera sitt djur?
– Ja, om vi tvingas använda det preparat som rakt av är jämförbart med propofol får i varje fall vi mycket högre omkostnader. På sikt kan det innebära prisförändringar men det är inget som är aktuellt i nuläget. Vi jobbar även med andra alternativ som är billigare.
Propofol är ett narkosmedel som används inom djurvården. För det mesta används medlet i inledningsskedet vid en sövning.
– Sedan lägger vi över dem på gas. Det är en extrem skillnad i vilka volymer vi använder i jämförelse med humanvården. Patienterna som får propofol får det dygnet runt när de är sövda. Vi gör sällan så. Det är bara vid vissa speciella typer av kirurgi som man har djuren på propofol hela tiden, säger Marlene.
Veterinärkliniker runt om i Sverige blev för tre veckor sedan ombedda av läkemedelsverket att använda propofol med försiktighet eller helst inte alls.
– Bara för att det inte ska ta slut. Det finns fortfarande propofol att köpa så vi avvaktar egentligen om humanvården klarar sin kapacitet med det de har. De har inte hamnat i skarpt länge än. Vi bunkrar egentligen potentiella lager för humanvården utan att ha fått några särskilda instruktioner, säger Marlene Areskog och fortsätter.
– När man tittar på länderna runtomkring oss i Europa så har inte de det här problemet. Veterinärverksamheten där har ingen propofolbrist som Sverige har. De har inte godkänt veterinärpropofol för humant bruk för de anser att beredningen vi använder med konserveringsmedel är toxisk för människa.
Kommer kunderna märka något den närmsta tiden?
– Nej, det kommer de inte. Vi håller allt i gång med alternativa metoder och ska se till att säkerhetsställa gott djurskydd för våra patienter. Det är prio ett. Vi ska finnas där för de djur som behöver det. Vissa saker som kan skjutas upp skjuter vi upp, men det kan även skapa en jobbig situation längre fram om väldigt mycket har skjutits upp.
Johanna Persson, klinikchef på Vettris i Nyköping, säger att de inte kommer att göra någon icke akut tandvård den närmsta tiden.
– Vi tar bara de som behöver akut tandvård, inte de som bara vill ha sin hunds tänder rengjorda. Vi tar de som har ont och har ett problem. Det preparat som man kan lägga patienten lång tid på nu, Alfaxan, kan man inte använda på människor, så det är bra, men eftersom så många kliniker använder sig av det så börjar också det bli restnoterat. Vi har ett lager som ska räcka till efter sommaren tror jag så vi ligger i framkant. Men vi är inte ett stort akutdjursjukhus, vi har mest operationer som tar kortare tid.
Christina Granberg, som driver Kickis veterinärmottagning i Katrineholm själv, ser inga problem den närmsta framtiden.
– Jag använder mig inte av propofol alls. Jag gör mindre operationer, kastrerar någon hund eller katt, syr ihop ett sår och borstar tänderna på en del hundar, och jag använder mig då av kraftigt med lugnande medel. Så för min och mina kunders del så kommer de här direktiven inte påverka oss alls.