Sommarfaror för husdjuren – veterinären tipsar

Ormbett, värme, algblomning och majskolvar. Med sommaren följer en del faror för hundar och katter. Distriktsveterinären Sofie Enström guidar länets djurägare.

Sofie Enström med sin katt Pirella Furrytail, som kallas Ella.

Sofie Enström med sin katt Pirella Furrytail, som kallas Ella.

Foto: Privat

Sörmland2022-07-28 19:41

Det är framför allt ormbett som hund- och kattägare söker veterinärvård för till sina djur under sommaren, menar Sofie Enström, veterinär på Distriktsveterinärerna i Sörmland.

– Misstänker man att ens djur har blivit bitet av en huggorm ska det inte röra sig, man ska helst lyfta dem och bära dem till veterinär. Gift sprider sig långsammare i kroppen när man har lägre puls.

Andra åkommor på sommaren som djurägare söker veterinärvård för till sina hundar är fukteksem efter att de badat mycket, samt värmeslag och misstankar om algförgiftning. För katter är det vanligt med sårskador och bölder – efter att de har varit i slagsmål.

– Man kanske tar med sig sin katt till sommarstället och så är det någon ny katt i området som den ryker ihop med, säger Sofie Enström.

Även fästingar kan vara en sommarfara då de kan bära med sig sjukdomar som kan drabba hund och katt.

– Det finns preparat som stöter bort fästingar och de som avdödar fästingar innan de hunnit föra över sjukdom. Det rekommenderar vi att man ger till både hund och katt så fort sommaren börjar.

Vad gäller mat sommartid förklarar Sofie Enström att man inte ska ge vindruvor eller russin till sin hund då det kan orsaka njursvikt.

– Man vet inte riktigt om det räcker med ett eller 30 russin för det är olika per individ. Vet man om att djuret har ätit russin eller vindruvor ska man ge dem kräkmedel så det inte tas upp av kroppen.

Vidare förklarar Sofie Enström att vattenmelon går bra att ge till sin hund, men att man inte ska ge dem skalet då de kan sätta det i halsen. Även majskolvar kan utgöra en sådan fara, men man kan plocka av majsen och ge bara den. Om djuren fått i sig något som inte är bra för dem eller om man misstänker det ska man kontakta veterinär, menar Sofie Enström.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen kring vad katter och hundar kan äta, men som inte är bra för dem?

– Allting som innehåller lök, att man inte ger dem köttbullar till exempel.

En annan potentiell sommarfara är värmen. Det är viktigt att man inte lämnar djur i bilen och att man kyler dem och kyler hundarnas tassar, menar Sofie Enström.

– Asfalt kan bli stekhett. Det finns hundskor man kan skydda dem med. Vissa hundar är smartare än andra och håller sig i skuggan men de som inte gör det får man hjälpa så de inte ligger i solen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!