Vinterfaror för husdjuren – veterinären guidar

Saffran, glitter i julgranen, mörker och is. Jul- och vintertider kan innebära en del faror för hundar och katter. Veterinären Sofie Enström guidar länets djurägare.

Sofie Enström, veterinär på Distriktsveterinärerna i Sörmland, guidar länets hund- och kattägare inför julen.

Sofie Enström, veterinär på Distriktsveterinärerna i Sörmland, guidar länets hund- och kattägare inför julen.

Foto: ANDERS WIKLUND/TT och Privat

Sörmland2022-12-06 04:43

– Senast igår kväll hade jag en vinterrelaterad smådjursfara här på kliniken. Det var en hund som hade ätit väldigt mycket deg med saffran i, säger Sofie Enström, veterinär på Distriktsveterinärerna i Sörmland.

Hon tipsar om att hundar och katter inte ska äta saffran, russin eller choklad – men även lök är giftigt. Att hundar ätit något olämpligt och behöver hjälp att kräkas är det vanligaste problemet som hundägare söker veterinärvård för i jul- och vintertid, säger Sofie Enström.

– Vi rekommenderar verkligen inte att man själv försöker få sin hund att kräkas. Helst inom två timmar från att hunden fått i sig något olämpligt borde den kräkas och absolut högst inom fyra timmar. Annars passerar det ju vidare till tarmen.

undefined
Att hundar ätit något olämpligt och behöver hjälp att kräkas är det vanligaste problemet som hundägare söker veterinärvård för i jul- och vintertid, säger Sofie Enström.

En annan vinterfara är den vassa skarsnön som kan uppstå – och skada tassarna. 

– Det kan bli riktigt fula sår. Man kan tänka på att inte gå på sådana ställen om man har en tung hund.

Ett annat tips är att alltid ha reflex när man är ute, både på sig själv och på djuren. För att skydda sin hund eller katt vid kyla kan man ha täcken.

– De kan frysa lika mycket som vi kan, säger Sofie Enström.

Hon nämner även glykolförgiftning:

– Det är mycket läckage av kylarvätska, framför allt på vintern. Glykol är ju sött och det tycker hundar om att slicka i sig. Det kan bli riktigt tokigt om de får i sig det.

Veterinären tipsar om att se upp med paketsnören.

– Katter kan tugga i sig snörena när de leker med dem och det kan bli väldigt hemska konsekvenser, att snöret trär in sig i tarmen och att katten behöver opereras. 

Sofie Enström har själv en katt som tycker väldigt mycket om att leka med paketsnören. 

– Där vet jag att jag inte kan lämna henne obevakad, så det är bara när jag leker med henne som jag kan ha det framme.

undefined
Sofie Enström med sin katt Pirella Furrytail, som kallas Ella.

Många katter är väldigt förtjusta i att klättra i granar, berättar veterinären, men de kan göra sig illa på det sättet. 

– Man får ha en gran som är stabil och inte kan ramla. Man kanske inte ska klä den i glaskulor, man kan anpassa den och hänga upp några gummigrejer. Och inget glitter.

Sofie Enström tillägger att det är bra att tänka på att tulpaner, hyacinter och julstjärnor är giftiga. Hon vill även slå ett slag för att man som djurägare har det yttersta ansvaret för sitt djurs hälsa och välmående.

– Man kan få samtal om att "nu har hunden stoppat i sig hela Aladdin-asken, men vi har druckit alkohol så vi kan inte åka någonstans". Jag upplever att de gärna lägger över de logistiska problemen på oss att lösa. 

Slutligen kommer ett tips om att vara aktsam om man tänder ljus eller har öppen spis.

– Att man är försiktig med att man inte har ljusen i sådan höjd så hundens svans kan vifta ner dem eller att katten kan bli nyfiken och leka med dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!