"Vi är ingen välgörenhetsorganisation"

Många års mottagande av asylsökande sliter hårt på Katrineholm, menar Göran Dahlström. Nu är han rädd att kommunen inte ska klara av det och att främlingsfientligheten ska öka.

Dahlström.jpg

Dahlström.jpg

Foto:

Sörmland2015-12-18 12:05

– Vi har jobbat länge med flyktingfrågor i Katrineholm och tagit emot många flyktingar genom åren, därför slår flyktingvågen extra hårt mot oss just nu, säger Göran Dahlström (S) ordförande i kommunstyrelsen i Katrineholm.

Migrationsverket spår att flyktingar från främst Syrien och Afghanistan fortsätter strömma till Sverige i nästa år.

Från 1 mars införs också en ny anvisningslag som kan tvinga kommunerna att ta emot fler flyktingar. 10 miljarder skjuter man in och mycket av pengarna ska gå till kommunernas mottagande.

Dahlström och kommunledningen har tidigare gjort tydligt i en remiss att de ställer sig negativa till den nya lagen så länge den så kallade EBO-lagen (lagen om mottagande av asylsökande) finns kvar. I den lagen möjliggörs för flyktingar att söka eget boende vilket betyder att de kan bosätta sig var som helst utan att bli anvisade bostad.

– Jag vet inte hur vi ska lösa det om vi blir tvingade, säger Göran Dahlström uppgivet. Vi får väl hitta någon gymnastiksal att lägga folk i, vi har inga andra möjligheter. Men det blir inte i Duveholmshallen i så fall.

Bostadssituationen är redan ansträngd sedan tidigare, Katrineholm är också en av de kommuner som lägger mest på försörjningsstöd i landet, menar Dahlström.

– Det är många här som redan står i bostadskö och de flyktingar som kommer nu kan ju inte gå om i kön så jag vet inte hur vi ska lösa det här, säger Göran Dahlström.

Mest har de ensamkommande flyktingbarnen ökat, över 100 har kommit sedan 1 juni i år.

– Vi har flera boenden på gång för ensamkommande flyktingbarn nästa år. Hittills i år har vi tagit emot 130 barn trots att vi haft avtal på bara 15 platser.

Göran Dahlström berättar att Katrineholm tagit emot över 300 asylsökande per år de senaste åren och till det kommer cirka 200 personer, så kallade EBO-flyktingar, som flyttar från en annan kommun och så folk som flyttar in hos varandra.

Du har sagt att kommunen inte är någon biståndsorganisation, vad menar du?

– Vi är ingen välgörenhetsorganisation, vi jobbar på uppdrag för katrineholmarnas bästa och deras trygghet. Vi påtar oss inget frivilligt, säger Göran Dahlström.

Har Katrineholm fått några statliga pengar för det här?

– Vi har fått 23 miljoner för i år och nästa år, men det räcker inte på långa vägar om vi blir anvisade fler flyktingar.

– Det är en besvärlig situation och det gäller att klara av det med vettig kvalitet så inte folk blir förbannade och främlingsfientligheten ökar i samhället.

– Vi har redan jobbat med det här i många år medan andra kommuner inte har gjort ett dugg åt det.

Eftersom många barn kommit till Katrineholm så är skolorna hårt ansatta, menar Dahlström.

– Det är vårt ansvar att ordna med skola och skolskjutsar till barnen men det ska ske snabbt, vi får ingen information från Migrationsverket, bara ett fax och dagen efter så står de på trappan, säger Göran Dahlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om