"Vi gör inte alltid rätt, vi kan göra misstag"

Fullmakten finns till för att måna om försäkringstagaren. Det menar Magnus Ahlin som är skadechef på Länsförsäkringar Södermanland.

Sörmland2015-05-16 06:00

Anita Karlsson har varit i kontakt med ett flertal personer på Länsförsäkringar, en av dem är Magnus Ahlin som är skadechef på Länsförsäkringar Södermanland. Han vill inte diskutera enskilda ärenden men menar att försäkringsbolaget har sitt krav på fullmakt för att varje enskilt ärenden ska kunna hanteras så säkert som möjligt.

– För att vi ska kunna utreda allvarliga trafikskador och känna oss trygga i att göra en korrekt bedömning behöver vi en fullmakt för att kunna ta del av journaler, säger Magnus Ahlin.

Genom att titta på om den drabbade försäkringstagaren har några journaler sedan tidigare kan försäkringsbolaget göra en så kallad sambandsbedömning som ligger till grund för beslutet. Magnus Ahlin upplever inte att frågan om fullmakt är vanligt förekommande och han ser inget problematiskt med kravet. Han vill inte kommentera om Anita Karlssons val att inte lämna in en fullmakt ligger till grund för att hon har nekats ersättning för sina ombudskostnader.

– Men generellt finns det ingen anledning för oss att godkänna någon ersättning om vi inte får in en fullmakt så att vi kan ta in material. Får vi inte in material finns det ingenting att driva och det blir svårt för oss att agera, säger han.

Ni får kritik för att det är godtyckligt vem som får ersättning eller inte och i Anita Karlssons fall har hon beviljats ersättning från och med nu, efter nio år. Hur ser du på det?

– Länsförsäkringar bedömer från fall till fall om man ska ge ersättning eller inte. Ibland rör det sig om små summor och ibland om stora summor och då brukar vi rekommendera att försäkringstagaren anlitar ett ombud. Det gör vi för att vi är måna om kunden, för att skadorna inte ska förstoras. Rent allmänt kan jag förstå om det anses godtyckligt om man säger nej först och ja sedan till ersättning. Men det kan handla om att man vill att man skapa ett bra samarbete vidare och därför medger ekonomisk hjälp.

Vid en tvist går ärendet till Länsförsäkringar Södermanlands interna överprövningsnämnd som beslutar om ersättning ska ges eller inte. På tisdag ska Anita Karlssons ärende upp på den nämnden. Magnus Ahlin medger att det i vissa fall kan uppstå situationer där den drabbade och försäkringsbolaget inte kommer överrens.

– Någonstans kan det bli tokigt och det är inte så konstigt om man agerar fel när man har varit med om en allvarlig olycka eller att vi agerar fel. Vi gör inte alltid rätt, vi kan göra misstag. Men vi sitter inte här för att motverka, vi sitter här för att hjälpa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om