Precis som Mälarsjukhusets vårdplatschef Anders Gravé, understryker Mikael Edlund att samarbetet mellan landstinget och Eskilstuna kommun blivit väsentligt bättre sedan förra våren när läget var akut.
Men han gör heller ingen hemlighet av att det fortfarande gnisslar på en del håll i kedjan.
– Om vi i kommunen ska hinna planera för patienterna så måste vi få veta hur många dagar de bedöms behöva sjukhusvård.
Den tiden behöver kommunen för hinna gå igenom vilka insatser som krävs när patienten kommer hem till sitt eget boende.
– Vi kan inte vänta tills patienten blir utskrivningsklar och det ska hållas vårdplaneringsmöte. Då hinner vi inte ordna allt som behövs tills patienten kommer hem.
För närvarande gäller att kommunen har fem vardagar på sig innan man får det ekonomiska ansvaret för en utskrivningsklar patient . Därefter måste kommunen betala landstinget för vårdplatsen, en kostnad på 3 000-4 000 kronor per dygn.
Men nästa år väntas en skärpning som innebär att kommunerna tvingas betala redan efter två dygn. Mot den bakgrunden är det inte så svårt att förstå Mikael Edlunds krav på att landstinget ska snabba på informationen till kommunen.
– Hela systemet bygger på en dialog i alla led. Annars brister kedjan och det uppstår onödiga väntetider som jag inte vill vara med och betala för.
Samtidigt tycker han ändå att samarbetet blivit betydligt bättre och ser att det gett resultat i kortare väntetider.
– Årets statistik kommer att se helt annorlunda ut än staplarna för 2015, lovar Mikael Edlund.
Hans partikollega i Strängnäs, socialnämndens ordförande Monica Lindell Rydén, är av samma uppfattning.
– Samverkan och organisation är vårt stora fokus, säger hon och tillägger att hon ändå tycker att Strängnäs är skapligt med banan när det gäller att ta hem patienter i tid.
– Det är min uppfattning är vi är väldigt bra redan, men det är klart att vi måste rigga för de skärpta krav som kommer nästa år. Det är också en ständigt pågående diskussion i vår samverkansnämnd där det sitter representanter för både kommuner och landsting.
Också i Flens kommun har ansvariga gott hopp om att klara de nya strängare reglerna. Att kommunen hade så många kvarliggande patienter förra året har sin orsak i ett vattenskadat korttidsboende, förklarar socialnämndens ordförande Daniel Ljungkvist (S).
– Vi tvingades stänga delar av vårt korttidsboende i Malmköping under reparationen. Under den tiden hade vi helt enkelt inte möjlighet att ta hem våra patienter. Men nu är det åtgärdat och då ska det finnas platser, enligt den information jag fått, säger Daniel Ljungkvist.