Det här framgår av rapporten Öppna jämförelser folkhälsa som ställts samman av Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och landsting, SKL.
Rapporten är den andra i ordningen, den förra kom 2009, och mycket går alltså åt rätt håll. Färre sörmländska kvinnor drabbas till exempel av lungcancer, en följd av att färre röker. Fler verkar också ha dragit ner på sin alkoholkonsumtion.
Sörmlänningarna anser också själva att de har bra hälsa, även jämfört med riksgenomsnittet. Undersökningen visar också tydliga förbättringar när det gäller oskyddat sex och klamydia bland unga. Dessutom har flera kvinnor än tidigare tagit tillvara möjligheten till gynekologisk cellprovstagning för att hitta förändringar som kan leda till livmoderhalscancer.
Men på andra områden har det tvärtom blivit sämre. Dit hör fetma som seglat upp som ett folkhälsoproblem sedan den senaste undersökningen. I dag har 18 procent av länets kvinnor ett BMI på 30 eller däröver. Gränsen för fetma går vid 30. Det gör sörmländskorna till de fetaste i landet.
De sörmländska männen ligger inte mycket bättre till. 17 procent har ett BMI på 30 eller högre , det är bara Örebro som har en högre andel, med 18 procent. Statistiken omfattar personer mellan 16 och 84 år.
Trots rökningen minskat ligger ändå Sörmland sämre till än riket i övrigt. Detsamma gäller för övrigt både alkoholkonsumtionen och antalet självmord.
Undersökningen innehåller uppgifter från en rad olika områden, allt från hur mycket frukt och grönt vi äter till hur många som är långtidsarbetslösa eller går på försörjningsstöd.
En fråga handlar om utbildningsnivå, ett område där Sörmland brukar hamna rejält under medel. Nu verkar det ändå som det har skett en förändring. Fler unga är i dag behöriga till gymnasiet, och det gäller både kvinnor och män. Dock ligger Sörmland fortsatt sämre än rikssnittet.
När det gäller arbetslöshet är utvecklingen den motsatta. Här har Sörmland halkat ännu längre ner i tabellen. Detsamma gäller antalet ung som varken arbetar eller studerar.
Folkhälso- och miljölandstingsrådet Ann-Sofie Jacobsson (MP) medger att den sörmländska folkhälsan spretar, men säger samtidigt att folkhälsan och det hälsobefrämjande arbetet har hög prioritet.
– Landstinget kommer att fortsätta utveckla de delarna av verksamheten, både internt och tillsammans med länets kommuner, säger hon.