– Fattigdom påverkar barnen i förhållande till jämnåriga, att de inte har råd att göra samma saker som kompisarna har. Det skapar ett utanförskap. Det finns en mängd olika situationer som barnen kan hamna i när familjen har dåligt med pengar och den situationen kan bli svår, säger Elinor Brunnberg, professor i socialt arbete på Mälardalens högskola.
När vi talar om ekonomisk utsatthet hamnar fokus ofta på familjen i stort eller föräldrarna. Elinor Brunnberg tycker att vi är dåliga på att faktiskt se till barnen och deras situation.
– Barn har rättigheter, till exempel att bli lyssnade till, men de glöms ofta bort, särskilt i utsatta situationer. Ställ frågor och lyssna, det är väldigt enkelt. Barn har en bra uppfattning och kan säga väldigt kloka saker om sin situation och vad som är bäst för dem, men de måste frågan. De måste också få frågan vad de saknar och vad som skulle kunna förbättra situationen för just dem.
Hur ofta hamnar dessa barn i en liknande situation när de själv är vuxna?
– Det är inte så ovanligt att man hamnar i samma situation som man har vuxit upp i, med samma vanor. Men det finns ju också de som gör en klassresa och de är ganska många.
Rikssnittet för barn som lever i familjer med ekonomiskt bistånd 2014 var 7 procent och det finns stora skillnader mellan kommunerna.
– Det finns många faktorer som påverkar detta, en stor invandrargrupp, den miljö man växer upp i, högre andel ensamstående föräldrar och familjebildningen. Utbildning och arbete är det främsta sättet att komma ur situationen, säger Elinor Brunnberg.