Vilda bin hotade i Sörmland

Omkring en tredjedel av landets vilda bin håller på att försvinna. Nu kampanjar Naturskyddsföreningen för att rädda dem.

Flera av landets vilda biarter riskerar utrotning.

Flera av landets vilda biarter riskerar utrotning.

Foto: K-G Z Fougstedt

Sörmland2019-04-22 06:10

Enligt Naturskyddsföreningen är en tredjedel av Sveriges 270 vilda biarter på väg att försvinna. De har därför startat kampanjen "Operation: Rädda bina", där de vill få politiker, företag och privatpersoner att vidta åtgärder för att vända den negativa trenden.

– I dag pratar vi om den sjätte massdöden, säger Per Bengtson, biolog och projektledare för kampanjen.

Kampanjen lyfter framförallt vilda bin och vikten av att hjälpa och skydda dem.

– Alla bin är oerhört viktiga för pollinering. De tama bina känner de flesta till, men väldigt få känner till att det finns ett stort antal vilda bin som också är oerhört viktiga, exempelvis humlor.

Per Bengtson säger att Sörmland är ett viktigt område för bin.

– Det är ett unikt område på flera sätt. Bland annat är eklandskapet oerhört betydelsefullt och många insekter är knutna till det. Det blommande landskapet är det som bina behöver och Sörmlands småbrukarlandskap som finns på många ställen är väldigt värdefullt.

Bin är viktiga pollinatörer och försvinner de blir konsekvenserna ödesdigra. Per Bengtson tar som exempel upp hur mjölken är beroende av humlor pollinerar klövern.

– Bina är fundamentala för människans matförsörjning, man brukar säga att en tredjedel av den mat vi äter är pollinerade av bin och andra pollinatörer. Mår bina dåligt har mänskligheten stora problem.

Även om han poängterar allvaret i hotet mot bina är han positiv till att den negativa trenden går att vända.

– Vi har kraftiga förändringar i landskapet som går långsamt och då tänker man inte på det. Vissa arter är vanliga nu, men andra har försvunnit och det beror på bristen av variation i landskapet. Det fina är att naturen har en återhämtningskraft vilket gör att om man vidtar åtgärder så svarar insekter, fjärilar och bin förvånansvärt snabbt. Det är hoppingivande.

På Naturskyddsföreningen vill man att landets kommuner vidtar åtgärder för att gynna vilda bin och andra pollinatörer. Som exempel tar de upp möjligheten att omvandla olika områden, som gräsytor, planteringar och vägkanter, till blommande marker. Men även att sätta stopp för kemiska bekämpningsmedel och gynna ekologisk mat och naturbete.

– Gräsmattor är nästan en procent av Sveriges yta. Genom att ändra skötseln av en del av gräsmattan och låta den växa sig längre och blomma kan man göra jätteinsatser, säger Per Bengtson.

Kristina Birath, miljö- och samhällsbyggnadsdirektör i Eskilstuna kommun, säger att man bland annat har fsc-märkt skog, en märkning som bland annat kräver hänsyn till biologisk mångfald.

– Vi jobbar med att hälften av maten i våra verksamheter ska vara ekologiskt odlad och vi använder inte bekämpningsmedel.

Hon säger att kommunen har tagit fram en grönplan som för närvarande är ute på remiss.

– Den har fokus på bland annat ekosystemtjänster och pollinering är en sådan tjänst. Där lyfter vi att det behövs ett varierat utbud av träd och blommor i våra parker.

I Katrineholms kommun känner inte Martin Edgélius (M), ordförande i bygg- och miljönämnden, till att man specifikt har diskuterat frågan om vilda bins förutsättningar. Någon konkret plan av det slag som Naturskyddsföreningen efterfrågar finns heller inte.

– Jag har svårt att se att kommunens huvudsakliga ansvar är att tillse det här. Det är klart att vi kan vara med, men jag tror snarare att det är en lantbruksfråga. Men vi har redan högt ställda mål om ekologisk mat i upphandlingen.

Tommy Jonsson (M) är andre vice ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Nyköping. Han tycker att frågan är viktigt.

– Det är ju väldigt enkelt och trevligt att så lite frön på det som annars bara skulle vara en grönyta. Förra året hade vi en blomsteräng mellan påfartsrampen till E4:an och Gripenskolan. Den återkommer även i år. Jag vet också att vi satte upp ett antal så kallade bihotell för ett eller två år sedan, säger han.

Operation: Rädda bina

Naturskyddsföreningens kampanj syftar till att få företag, kommuner och privatpersoner att bidra till vilda bins överlevnad. På föreningens hemsida kan man rapportera om vad man själv har bidragit med. På sociala medier kan man också använda hashtaggen #raddabina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!