– Runt Trosaområdet finns det en del, men de är inte så många och är väldigt lokala och sprider sig inte särskilt långt. Även runt Öster-Malma finns ett gäng, säger Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent på Jägarförbundet i Sörmland.
De första djuren togs hit för att hållas instängslade, men rymmare – eller utsläppta mufflon – har med tiden gjort det ovanliga viltet frilevande i landskapet. De är skygga och svåra att se för allmänheten och endast ett mufflonfår var inblandad i en trafikolycka förra året, enligt Nationella viltolycksrådets statistik.
Djuret får jagas året runt, men synen på om de hör hemma i de Sörmländska skogarna varierar stort bland markägarna. Den skattade avskjutningen av viltfåret ligger på 86 stycken. Siffran kommer från frivillig rapportering, förklarar Matilda Söderqvist.
–Vissa markägare eller gods tycker att de är en bra art som går att jaga på. De tycker att det är ett trevligt vilt att ha med på sina jakter och bygger upp en stam, säger hon.
Andra vill helt ha bort mufflonfår från sina marker då de tycker att de förstör.
–Andra tycker att de är invasiva. De betar hårt och kan beta ner grödor som man vill ta skörd på.
Inom jägarna finns det därför olika läger.
– Vissa jobbar hårt för att förvalta och bygga upp stammar medans andra jägare inte alls vill ha mufflon. Därför skjuter de dem så fort djuren kommer till deras mark.