Vilka är det som vill bli politiker i Sörmland?

Moderater tjänar bäst, sverigedemokrater är yngst och vänsterpartister är oftare kvinnor. Sådana är kandidaterna till höstens region- och kommunalval.

Vem är det som vill ha din röst? Tidningen har tillsammans med researchföretaget Acta publica granskat var och en av de 1 757 personer som kandiderar till kommunerna och Region Sörmland i år. På bilden regionfullmäktige.

Vem är det som vill ha din röst? Tidningen har tillsammans med researchföretaget Acta publica granskat var och en av de 1 757 personer som kandiderar till kommunerna och Region Sörmland i år. På bilden regionfullmäktige.

Foto:

Sörmland2022-09-09 10:49

Den genomsnittliga kandidaten till valet 2022 är man och 55 år. Han bor i villa, tjänar 421 000 kronor om året och har skrivit 1.05 på högskoleprovet.

Hur vet vi det här? Jo, vi har tillsammans med researchföretaget Acta publica granskat var och en av de 1 757 personer som kandiderar till kommunerna i Sörmland och Region Sörmland i år.

Därför har vi till exempel koll på att det är fler män (55 procent) än kvinnor (45 procent) som vill bli valda till de politiska posterna i år. Endast två partier, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ – som i år enbart ställer upp i Gnesta – har fler kvinnor än män på sina listor. Den minsta andelen kvinnor återfinns i Sverigedemokraterna, endast 33 procent.

Den genomsnittlige kandidaten tjänar 420 000 per år, vilket är 119 000 kronor mer än den genomsnittlige sörmlänningen. Med det sagt är det också intressant att titta på inkomstskillnaderna mellan olika partiers kandidater. Moderater tjänar bäst medan Vänsterpartister tjänar sämst, vilket kanske inte är någon högoddsare. Men bland de 38 kandidater med en taxerad årsinkomst (2021) på över en miljon kronor finns såväl socialdemokrater som moderater, kristdemokrater och en vänsterpartist.

Det har länge varit känt att partierna har svårt att rekrytera unga medlemmar, något som blir väldigt tydligt om man tittar på kandidaterna i Sörmland, där medelåldern ligger på 55 år. Möjligen hänger det också samman med det faktum att den vanligaste sysselsättningen som kommer att anges på de sörmländska valsedlarna i år är "pensionär".

Yngst kandidater (54 år i medelålder) finns i V och SD medan L har de äldsta (59 år). Men det skiljer sig också mycket åt beroende på vilken kommun man tittar på. Kandidaterna i Gnesta är yngst (52 år) medan de är överlägset äldst i Trosa (62 år). Där har såväl V, Mp som L kandidater med en snittålder på 67 år – klart äldst i länet.

I årets valrörelse har flera partier med varierad trovärdighet försökt framställa sig som lands- och glesbygdens parti. Och tittar man på var de sörmländska kandidaterna bor kan man se att politikerna också till viss del talar i egen sak. 30 procent bor på landet, vilket är fler än sörmlänningarna i stort (15 procent). De flesta, 67 procent av kandidaterna, bor också i villa.

Ytterst få bor i det som polisen klassar som socialt utsatta områden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!