Vilken är din favorit bland vinterfåglarna?

Nu samlar sig landets alla ornitologer för den årliga fågelräkningen under sista helgen i januari.

talgoxeblåmes060120 NH etta.jpg

talgoxeblåmes060120 NH etta.jpg

Foto:

Sörmland2014-01-24 07:00

Det är för nionde året som Sveriges ornitologiska förening (SOF) går ut med uppmaningen att medverka i räkningen av våra vinterfåglar. Och på den här punkten brukar de medverkande från Sörmland tillhöra den ganska trygga gruppen som ständigt kollar, räknar och rapporterar.

– Jag vet ju att ni har två synnerligen aktiva lokalföreningar i OKE i Eskilstuna och Tärnan i Nyköping, säger riksföreningens informationsansvarige Anders Wirdheim.

Det är inte helt enkelt att jämföra länen riktigt, men en uppskattning mellan tummen och pekfingret placerar de sörmländska aktiviteterna någonstans i mitten av en eventuell topplista. Det är varken i topp eller i botten.

– De båda län som har störst aktivitet per invånare är Jämtlands- och Kronobergs läns. Annars är antalet ornitologer förstås störst där det bor som flest invånare, som Stockholm, Göteborg och Skåne.

– Men jag undrar jag om inte Sörmland tillhör de län där intresset sakta men säkert växer.

Vad som krävs är att någon eller några försöker väcka intresset och sedan är beredda att jobba ganska hårt för att få till en mätbar aktivitet.

– Jag vet att man körde stenhårt med kampanjer i Skåne till ett av åren, och det syntes verkligen resultat. I alla fall under just det året.

– Sedan satte man sig lugnt till ro året därpå, och då försvann också antalet medverkande.

– Man får vara beredd på mycket jobb varje år.
2014 års räkning är intressant på fler än ett sätt. Inte minst borde man kanske döpa om det som i folkmun kallas vinterräkningen till höstinventeringen.

Förutom under de allra senaste veckorna har det helt enkelt aldrig utvecklats till någon vinter i vare sig Götaland eller Svealand.

– Hos mig här nere i Halland har den uteblivna vintern medfört att många fågelarter inte behövt vända sig söderut. Både rödhake, bergfink, trast och ormvråk har dröjt sig kvar länge i år.

– Nu kanske man inte ska räkna med att få se ormvråken vid fågelborden, men man vet aldrig.

Anders Wirdheim tror på en hel del intressant observationer. Han tror däremot inte att någon art på allvar hotar den art som under alla år ständigt toppat listan - talgoxen.

Den ständiga frågan är vilka arter är de vanligast efter talgoxen? Och hur ser årets siffror ut för gråsparven? Fortsätter den arten att minska lika kraftigt som tidigare?

De som matar fåglarna varje vinter, oavsett vädret, har gjort upptäckten att det inte är direkt någon strykande åtgång.

– Småfåglarna hittar mat ändå, säger Anders Wirdheim.

Men när snön och kylan kommer förändras förutsättningen drastiskt.

På frågan om det finns bra tips om vilken föda som lämpar sig bäst rekommenderar Anders Wirdheim jordnötter, riktiga talgbollar och skalade solrosfröer.

– Fördelen med skalade fröer är att det inte blir något spill, ingenting som lockar till sig möss eller råttor. Men se upp lite grand med vad du köper, många gånger är de här fynden som säljs till väldigt låga priser bara skräp.

Någon varningstriangel för någon produkt?
– Jag vet att någon sålde jordnötter i ett stort parti som var komplett omöjliga. En av nötterna vi testade gick nätt och jämt att få sönder ens när vi plockade fram hammaren. Inte ens när vi tog i med full kraft...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!