"Vill locka medlemmar med verksamheter för olika åldrar"

De allra flesta sörmländska församlingarna har en negativ medlemsutveckling, men vissa går mot strömmen. Vi jämför tre landsortsförsamlingar i Eskilstuna, Flen och Strängnäs.

DRAG-Präst-150329-VK.jpg

DRAG-Präst-150329-VK.jpg

Foto:

Sörmland2015-03-31 05:30

Kafjärdens församling i Eskilstuna har gjort sig namn som den geografiskt stora församlingen med de sex vackra kyrkorna. Församlingen växte med 32 personer förra året och har jämförelsevis inte så många aktiva utträden som andra lika stora församlingar.

Just kyrkorna tror kyrkoherde Marieanne Mossklint bidrar till de positiva siffrorna. Vid sidan av en levande verksamhet och en ganska hög inflyttning i bygden.

– Det här är första gången jag jobbar i en församling som har så många vigslar och dop. Bara den närmaste tiden har jag sju dop och tre vigslar inbokade.

Kafjärdens församling blir ofta kontaktad av icke församlingsbor som vill boka dop, vigsel och faktiskt även begravning i någon av kyrkorna.

– Kanske har man någon anknytning till bygden eller kyrkan. Eller så tycker man bara att den är vacker. Och många uppskattar att kyrkorna inte är så stora. Även om man är ett mindre sällskap ser förrättningen välbesökt ut. Inga stora, tomma kyrkorum.

Men Marieanne Mossklint vill gärna tro att Kafjärdens plussiffror också har att göra med personalens engagemang i barn- och ungdomsverksamheten.

– Jag tror att det över huvud taget har stor betydelse hur man blir bemött i kontakterna med en församling.

Ola Orwinger är kyrkoherde i Stallarholmens församling med drygt 2 500 medlemmar. I fjol tillkom 20 nya, trots 26 aktiva utträden och ungefär lika många döpta som avlidna medlemmar.

Det måste betyda att ni hade många inflyttade nya medlemmar 2014?

– Ja, och så har det varit under många år. Det har betytt väldigt mycket för Stallarholmen, och också Mariefred och Strängnäs, att vi fick Svealandsbanan. Människor upptäckte oss som bostadsort, och vi ser på husen som byggs att inflyttningen fortsätter.

– Varje år väljer ett antal nyinflyttade att i någon form aktivt komma med i församlingen, kanske via kyrkans barntimmar eller kyrkokören. Men vi ser naturligtvis inte alla nya invånare på det sättet.

Jobbar ni aktivt själva med att locka till er fler medlemmar?

– Det bästa man kan göra är att i handling visa vad församlingen vill, gör och kan erbjuda. I de här trakterna är vi ensamma om att ge ut ett församlingsblad en gång i månaden. Det ger oss åtminstone en möjlighet att visa upp vårt engagemang, och det kanske gör att vissa väljer att inte lämna oss, och andra kommer och vill gå med i församlingen.

Stallarholmen har ungefär lika många varje år som aktivt väljer att gå ur Svenska kyrkan, noterar Ola Orwinger.

I Mellösa församling, som omfattar orterna Mellösa och Hälleforsnäs, är senaste årets utveckling dystrare. Här finns det procentuellt största medlemstappet i Sörmland; 3,7 procent. Den lilla församlingen hade förra året betydligt fler avlidna än döpta medlemmar och förhållandevis många aktiva utträden. Många flyttade också från församlingen och bygden.

Maj-Britt Egrér är församlingsekonom.

– Mycket kan vi inte råda över, men det är klart vi försöker att aktivt vända den allmänna negativa trenden med hjälp av en utåtriktad verksamhet, både för vuxna och barn. Vi har nyligen arrangerat en stor musikal med 45 barn, har en stor konfirmandgrupp i vår och gör mycket för de äldre.

Men, konstaterar Maj-Britt Egrér, ju mindre pengar församlingen får att röra sig med desto mindre blir personalstyrkan och det är inte så enkelt att få saker att gå ihop.

– Vi har ingen möjlighet att ringa upp alla som säger att de ska lämna församlingen och kan inte jobba så uppsökande. Jag tror ändå det viktigaste är att kunna erbjuda en livfull verksamhet, med blomstrande barnaktiviteter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om