Viltolyckorna har ökat – på hösten kommer djuren ut på vägarna

Parningstider och dessutom jakt – när hösten smyger sig på gäller det att vara extra mjuk på gasfoten. "Många vilda djur kommer ut på vägarna nu."

SÖRMLAND2016-09-18 10:28

Så här långt i år (tom 16 september) har 1 458 viltolyckor i Sörmland inrapporterats till polisen, ca 50 fler jämfört med samma period 2015. För tillfället gäller det att vara extra vaksam på Sörmlandsvägarna.

Både polisen och Jägareförbundet Sörmland varnar nu för att mycket vilt rör sig på och vid sidan om många vägar under framför allt skymning och gryning. En anledning är alla svamp- och bärplockare som rör sig i skogarna.

– Under hösten börjar även jakten och då blir viltet mer oroligt och tar sig upp på vägarna. Just nu pågår jakt på kronvilt, hind och kalv och älgjakten drar i gång i oktober. Dessutom parar sig älgar och hjortar, säger Nils Hamilton, kontaktperson i Jägareförbundet Sörmlands sydvästra jaktvårdskrets, och som själv krockat med såväl flera rådjur som hare och räv.

– Vanligast nu är det med påkörda rådjur. Men rätt vad det är har man en stor och tung älg framför kylaren som brakar in genom rutan och då blir det verkligen inte kul. Det är bra om folk inser hur farligt det verkligen kan vara och att man respekterar varningsskyltar, det är bilister mycket dåliga på.

Extra problematiska områden är platser med mycket grödor. Nils Hamilton berättar att man förra året hade sju-åtta vildsvinsolyckor på sträckan Stigtomta-Jönåker, där det bland annat odlas majs.

Enligt jaktförordningen är man skyldig att göra polisanmälan och märka ut platsen där olyckan inträffade om man råkar köra på vissa djur (se faktaruta). Detta gäller även om djuret inte är synbart skadat, om inte riskerar personen böter. Sedan skickas eftersöksjägare med god lokalkännedom från Nationella viltolycksrådet (NVR) ut till olycksplatsen.

Om viltolyckan skulle vara framme ska man kunna lita på att Hamilton eller någon annan jägare rycker ut på uppdrag.

– Ja, vi åker alltid ut och letar. Det är väldigt viktigt så att inte djuren blir lidande, säger Nils Hamilton som dock varnar för att gå nära ett påkört vildsvin.

– Gå aldrig ens ur bilen då! En sådan gris kan spätta upp benet på en person, även om den verkar vara mycket alvarligt skadad. Ring istället polisen direkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!