Vinnarhoj med unik historik

Hans Bergentoft var nio år när han blev förälskad första gången. Föremålet var granngårdens motorcykel och första turen ledde till en livslång kärlek. I dag är han ägare till ett fyrtiotal gamla tävlingsmotorcyklar där den nyligen prisade Nortonhojen är en av ögonstenarna.

Motorbilaga veteranpris_021.jpg

Motorbilaga veteranpris_021.jpg

Foto:

Sörmland2015-03-10 06:00

Hans Bergentoft har två passioner. Äventyr och gamla tävlingsmotorcyklar – helst i kombination. 2005 åkte han exempelvis hem från Indien på en nytillverkad Royal Enfield som han hämtat ut direkt från fabriken i Madras. 2011 åkte han tvärs genom Australien på en mc. Han har även åkt motorcykel i Himalayas bergskedjor och spanat in världens högsta bergstoppar, och korsat Marocko, Kalifornien – ja listan kan göras lång.

Just den här dagen är han hemma på gården utanför Råby och i vårsolen står den prisade nyligen Nortonmotorcykeln – tillverkad 1930 som under Hans Bergentofts varsamma omsorg förvandlats till nyskick sedan han köpte den för två år sedan.

Hans har forskat i motorcykelns historia och har stenkoll på sin Nortons bakgrund. Den treväxlade tävlingshojen tillverkades i England 1930 och är en av sex exemplar som tillverkades det året. Samma år deltog Nortons anställda fabriksförare Jimmie "Tiger" Simpson i Sveriges första TT-lopp (Tourist Trophy) som arrangerades i Saxtorp i Skåne.

– Jimmie Simpson kallades Tigern för att han körde som en dåre på banorna på den tiden, dessutom hade han bara ett öga. Simpson vann tävlingen överlägset i Saxtorp, säger Hans och visar upp några unika bilder tagna på tävlingsdagen 1930.

Loppet var 41,2 mil långt och Jimmie Simpson körde sträckan på enastående tre timmar och 24 minuter med en snitthastighet på drygt 124 kilometer i timmen. Efter segern hamnade Hans Bergentofts Norton i tävlingsgeneralen Algot Nyströms ägor som tävlade med den året efter. Men Jimmie vann även det året, då på en nytillverkad fyraväxlad Norton.

1935 annonserades hojen ut i tidningen Motornyheterna, såldes och registrerades för landsvägskörning. Och på grund av just den registreringen har Hans kunnat kartlägga hela motorcykelns resa fram till nutid.

– Genom landsarkiven har jag kunnat följa cykelns väg genom Sverige. Först hamnade den i Stockholm, sen i Trollhättan, Avesta och så Stockholm igen. Året var 1962. Dåvarande ägaren beslutade sig för att skrota cykeln.

– När ännu en tidigare ägare till motorcykeln fick reda på att hojen hade skrotats åkte han och köpte tillbaka den. Han hette Hasse Olsson och det var av honom jag köpte den 2013. Den hade legat i ett förråd fram tills dess. Ramen var kapad i två delar men motorn var intakt.

Efter ett drygt år av varsam renovering är nu Bergentofts Norton återställd till fabriksskick. Och för två veckor sedan tog Hans emot Automobilsällskapets prestigefyllda pris för Årets renovering till Ingemar Englunds minne.

– Det känns naturligtvis jätteroligt. Entusiaster från hela världen har hört av sig för att de vill se min Norton.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om