Dags för vinterkräk igen – och RS slår hårt mot de små

Vinterkräksjukan är här, och viruset bakom den årliga magsjukeepidemin är extremt smittsamt. "Här räcker det inte med handsprit", säger smittskyddsläkaren, som är mer orolig för det virus som nu slår hårt mot de yngsta i länet.

Vinterkräksjukan har gjort sin entré i samhället igen. Än så länge har inte smittskyddet hört om några våldsamma utbrott i vård, omsorg och förskola än. "De kommer tyvärr", säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo, och oroar sig mer för RS-virusets framfart bland de allra yngsta.

Vinterkräksjukan har gjort sin entré i samhället igen. Än så länge har inte smittskyddet hört om några våldsamma utbrott i vård, omsorg och förskola än. "De kommer tyvärr", säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo, och oroar sig mer för RS-virusets framfart bland de allra yngsta.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sörmland2022-12-13 12:02

Säsongen för vinterkräksjukan är i full gång och en kraftig ökning av antalet smittade i såväl samhälle som vård och omsorg väntas de närmaste veckorna.

– Än så länge hör jag ingenting om några våldsamma utbrott från vården, omsorgen och förskolorna i länet, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

– Men att jag och kollegorna på smittskyddet inte hör något betyder inte att smittan inte sprider sig nu. För det gör den, de stora utbrotten kommer, och viruset är väldigt smittsamt. Till skillnad från covid och influensa som man kan sprida innan man insjuknar smittar kräkviruset när man är sjuk, det vill säga med kräkningar och diarré. 

undefined
Vinterkräksjukan kan slå mycket hårt om smitta tar sig in på sjukhusen. Här en bild från Södersjukhuset i Stockholm en tidigare säsong.

Du som har vinterkräksjuka eller misstänker att du kan ha smittats, exempelvis efter att ha tagit hand om en sjuk person, ska vara extra noga med handhygienen och inte hantera livsmedel som andra ska äta.

– Viruset är svårt att ta död på och finns ofta i stora mängder på samma ställe. Har du fått det på händerna krävs att du gnuggar dem ordentligt med tvål och vatten, och sen kan du även desinficera dem. Här räcker det inte med handsprit. Har du nyss haft kräkningar och diarré bör du vänta med att besöka sjukhus och äldreboenden. Och berätta att du just varit sjuk om du skulle behöva sjukhusvård själv.

Inkubationstiden för vinterkräksjukan är 12-48 timmar.

Signar Mäkitalo är samtidigt mer angelägen om att varna för ett annat av de fyra virustyper som rasar runt i samhället nu.

– RS-viruset håller på att bli ett stort problem i Sörmland, det har hänt mycket på bara en vecka och barnkliniken har flera små patienter inlagda. Har man små barn under ett år bör man definitivt hålla dem undan folksamlingar nu, och själv inte träffa så många människor. Håll också äldre syskon hemma från förskolan de närmaste veckorna. Jag önskar verkligen att folk ville lyda mina råd.

undefined
Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo uppmanar alla med små barn under ett år att skydda dem från andra människor så långt det går nu. Och att hålla syskon hemma från förskolan de närmaste veckorna.

Även de äldsta och sköraste bör skyddas från RS.

Alla de virusvarianter som härjar i Sörmland är växande problem, enligt smittskyddsläkaren. De konstaterade fallen av covid ökar nu för varje dag och samma sak är det med säsongsinfluensan. 

– Vaccinera sig går fortfarande bra. Även om det tar tio dagar innan du har ett fullgott skydd mot influensa är det fortfarande en god idé att ta sprutan. Ta allt vaccin som erbjuds för tusan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!