Redan för några år sedan visade forskning att massdöden bland fåglar längs med Sörmlandskusten berodde på brist på vitamin B1, tiamin. Ejderungar dog innan de kläcktes och vuxna fåglar hittades förlamade och med hjärnskador.
– Sörmland hör definitivt till de värst drabbade områdena, säger professor Lennart Balk.
I sin forskning har Lennart Balk och hans kollegor följt flera fågelkolonier i den sörmländska skärgården och resultaten är förfärande.
– Alla små kolonier är borta och de stora minskar kraftigt. Frågan är hur det kommer att se ut om tio år, det är extremt lite fågel redan nu och vi ser inga tecken på att de har börjat återhämta sig.
På onsdagen presenterade han sitt senaste forskningsprojekt där tiaminbristen har undersökts hos fler arter. Och det visade sig att såväl musslor som atlantlax, ål och havsöring på flera håll på norra halvklotet lider av extremt låga halter av tiamin.
Vad bristen beror på vet man ännu inte.
Det kan antingen bero på att något ämne som finns i miljön gör att djuren inte kan ta upp tiaminet i cellerna. Eller så kan det bero på att det inte finns tillräckligt med tiamin i deras mat.
Exempelvis om musslorna inte innehåller tiamin så drabbas även fåglarna som äter musslorna av tiaminbrist. Eller, vilket vore det värsta scenariot enligt Lennart Balk, så finns det inte tillräckligt med tiamin i växtligheten.
– Det skulle riskera att allting påverkas på sikt. Om det skulle vara fråga om upptagningen av tiaminet så finns det där i alla fall. Men om problemet skulle finnas i botten är det illavarslande.
Att det bara finns en eller ett par procent kvar av ålarna som fanns för 50 år sedan brukar förklaras med överfiske och att de dör i turbinerna i de åar som har utbyggd vattenkraft. Lennart Balk menar nu att även tiaminbristen kan vara en förklaring.
– Det är klart det har en påverkan att ålarna dör i turbiner, jag vill inte förringa den effekten. Men alla åar är inte utbyggda och det är helt klart att det finns en annan störning också, säger han.
– Vi har sett att ålarna i medeltal saknar 80 procent av tiaminet. De kan inte växa och producera avkomma som är frisk. Den tiden verkar vara förbi. Att vi fortfarande fiskar och äter ål visar att vi har passerat anständighetens gräns.
Tiaminforskningen har fått kritik från andra forskarhåll, men enligt Lennart Balk finns ingen oenighet kring det faktum att tiaminbristen är utbredd bland flera arter.
– Men vi har fortfarande en öppen diskussion kring vilka mekanismerna är, det vill säga om själva orsaken till tiaminbristen.