Bedrägerivåg i Sörmland syns i statistiken

Mellan september och oktober har bedrägerianmälningarna ökat mest i polisregion Öst. Det visar statistik från polisens nationella bedrägericentrum.

6 december 2019 04:30

I oktober anmäldes 1 852 bedrägerier i region Öst, 166 per 100 000 invånare. Det är en ökning med åtta procent jämfört med september. Flest bedrägerier per 100 000 invånare sker i region Syd, 219 stycken, men i procent minskar bedrägerierna där med åtta procent, skriver NBC, polisens nationella bedrägericentrum. I polisregion Öst ingår Sörmland, Östergötland och Jönköpings län. 

Även i september ökade bedrägerierna i region Öst, då med elva procent jämfört med månaden innan. Men i september ökade flera andra regioner betydligt mer, som region Nord, med 29 procent fler anmälda bedrägerier jämfört med augusti 2019. 

Men på det sätt som många bedragare agerar idag, kan statistiken på kort sikt bli missvisande, säger Dennis Johansson, polisinspektör vid bedrägeriberedningen i region Öst. 

– Det kan slå enormt olika beroende på var bedragarna riktar in sig. De betar av ett län och en region i taget, sedan byter man jaktmarker. Man behöver inte vara knuten till brottsplatsen. Vi kan ha bedragare i nordligaste Sverige och sedan penningmålvakter utspridda i hela landet. 

När det gäller romansbedrägerier, ibland benämnt "sol-och-vår", är kopplingen till internationell brottslighet tydlig: 81 procent av anmälda brott i oktober har sådan koppling, jämfört med 40 procent av samtliga bedrägerier, skriver NBC. Gärningspersonen inleder någon form av kärleksrelation med offret, antingen fysiskt eller via nätet och lurar till sig pengar. Sju romansbedrägerier anmäldes i region Öst i oktober. 

I särklass vanligast, nationellt sett, säger Dennis Johansson, är annonsbedrägerierna. 

– Någon lägger ut en vara på en köp- och säljsajt. Någon vill köpa och säljaren säger "betala mig så skickar jag varan". Efter att köparen betalat kommer det ingen vara. 

Hela bedrägeriet bygger på att varan är möjlig att skicka via posten. 

– Det är väldigt mycket teknikprylar, men det kan vara kläder, studentlitteratur, vad som helst som är lätt att skicka. När det gäller bilar, husbilar, båtar, då bygger det på att köparen ska betala handpenning. Man kommer överens om att man ska ses när handpenningen är betald, men efter det uteblir kontakten, säger Dennis Johansson. 

I region Öst anmäldes 182 annonsbedrägerier i oktober. 

En annan typ av bedrägeri är identitetsbedrägerier. Under oktober anmäldes 286 identitetsbedrägerier i regionen. Bedrägerierna går ut på att bedragaren använder någon annans namn för att köpa saker eller för att ta lån. Kortbedrägerier var ännu mer frekvent förekommande i regionen: 649 brott anmäldes i oktober. Ett sådant bedrägeri kan ske antingen genom att bedragaren kommit över offrets bankkort, eller bara uppgifterna på kortet. 

Ibland kan bedrägerierna vara ganska lätta att utreda. 

– Vi följer pengarna. Den historiken försvinner inte. Swish används väldigt mycket, men ibland finns det överföringar till någons konto. Kommer det in pengar på ditt konto som kommer från brottslighet har du något att förklara. Man gör kanske inte de här bedrägerierna en gång, utan många gånger.

Dennis Johansson tror inte att bedrägerierna kommer att minska. 

– De kommer att öka och självklart ändra form, men vi vet inte vilken form. Pengar finns inte i kassaskåp längre utan på nätet, där man köper och säljer varor. Men vad nästa stora bedrägerifenomen är vet jag inte. 

Bedrägerier per kategori

Anmälda bedrägerier i polisregion Öst oktober 2019
Bedrägeri genom social manipulation, som romans- eller investeringsbedrägeri: 188 stycken
Identitetsbedrägeri: 286
Fakturabedrägeri: 71
Kortbedrägeri: 649
Annonsbedrägeri: 174 
Försäkringsbedrägeri, snyltning (exempelvis springnota), grovt fordringsbedrägeri och övriga: 311

Källa: NBC, polisens nationella bedrägericentrum. 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cecilia Tuohy