De avlivade hästarna – ägaren anmäld för djurplågeri

Det uppmärksammade fallet med de avlivade hästarna tar en ny vändning. Länsstyrelsen har nu valt att anmäla ägaren för misstänkt djurplågeri. Anklagelser som kvinnan tillbakavisar i ett uttalande till tidningen.

24 juli 2019 15:32

"Nässlor och andra örter". Det är vad djurägaren enligt länsstyrelsens rapport skulle ha försökt bota sina sjuka hästar med. En rapport som skrevs i samband med en mycket uppmärksammad händelse i början av månaden, där tre svårt sjuka hästar avlivades under dramatiska former: bland annat tillkallades polis till platsen.

Nu har länsstyrelsens utredning blivit klar, och man väljer alltså att överlämna en åtalsanmälan till Åklagarkammaren i Nyköping. I denna anklagas djurhållaren för djurplågeri samt brott mot tre paragrafer i djurskyddslagen. Anmälan innehåller mycket som tidigare har varit känt från kontrollrapporten, bland annat hur hästarna som led av fång, en hovsjukdom, ska ha fått direkt olämplig behandling mot denna. Alla ska haft tillgång till fritt bete, något som enligt experter som tidningen tidigare har varit i kontakt med snarare förvärrar situationen.

Nya uppgifter som framkommer är makabra till sin karaktär: en av hästarna ska ha haft liggsår på ben, bäcken och öga, samt "luktat av förruttnelse".

Detta är anklagelser som djurägaren slår ifrån sig. Tidningen har lyckats etablera kontakt med kvinnan via Facebook, där hon också för första gången kommenterar det inträffade och dess efterspel.

– Länsstyrelsens ingripande här är ett praktexempel på rättsosäker myndighetsutövning. Jag hade gett den skadade hästen vård och smärtlindring som jag fått utskrivet från veterinär och min egen veterinär var redan på väg när länsstyrelsen dök upp. Jag har omfattande dokumentation över vård som getts och hur alla hästarna behandlats och utvecklats, skriver kvinnan i ett meddelande.

Djurägaren skriver vidare att hon ska ha erbjudit "dokumentation över hur läkeprocessen framskridit", något som tjänstemän och veterinär enligt henne ska ha avböjt att se.

– Jag har aldrig tidigare haft med länsstyrelsen eller polisen att göra, och jag är ytterst ansvarsfull och noggrann med mina djur, skriver kvinnan och hoppas "att det blir en rättvis process".

Hästjuristen Frida Treschow har i sitt yrke stött på liknande fall, men aldrig något där djuren avlivats på plats. Samtidigt är det vanskligt att säga hur en eventuell domstol kommer se på saken:

– Det är alltid svårt att veta hur en domstol kommer döma, då det alltid är många olika omständigheter som domstolen ser till, skriver Frida Treschow i ett mejl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!