Experten: Så skiljer du på pollen och corona

Pollensäsongen är snart här. Och nu reder vi ut – så kan du skilja på pollenallergi och coronavirus. "Det viktiga är att använda sin pollenmedicin i än högre utsträckning om man inte gjort det tidigare", säger Kristina Ljungros på Astma- och allergiförbundet.

Högsäsongen för björkpollen väntas dra i gång i mitten av april i hela landet och i maj-juni startar gräspollensäsongen.

Högsäsongen för björkpollen väntas dra i gång i mitten av april i hela landet och i maj-juni startar gräspollensäsongen.

Foto: TT

Sörmland2020-04-02 20:45

Coronaviruset har smittat fler än 5 000 personer i Sverige och över 250 personer har dött på sjukhus till följd av viruset.

Och nu står pollensäsongen för dörren vilket innebär att en tredjedel av Sveriges befolkning, enligt siffror från Astma- och allergiförbundet, riskerar att känna symptom för pollenallergi de kommande månaderna. Symptom som i mångt och mycket liknar coronaviruset.

– Vi får väldigt mycket frågor från folk som har pollenallergi och som undrar hur man ska skilja på symptomen. Många vill bidra till samhället genom att gå och jobba och har viktiga samhällsjobb inom till exempel vården eller skolan. Så det viktiga nu är att använda sin pollenmedicin i än högre utsträckning om man inte gjort det tidigare, säger Kristina Ljungros på Astma- och allergiförbundet.

Högsäsongen för björkpollen väntas dra i gång i mitten av april i hela landet och i maj-juni startar även gräspollensäsongen.

Och både pollenallergi och virussymptom kan vara hosta, huvudvärk, trötthet och andningsbesvär.

Men det finns några tydliga skillnader när det gäller de olika symptomen.

Pollenallergi leder ofta till kliande ögon och nysningar vilket inte är lika vanliga symptom som vid coronaviruset. Även rinnande näsa är ett kännetecken när det handlar om pollenallergi, men inte vid viruset.

Däremot leder pollenallergi aldrig till feber, halsont, muskel- och ledvärk eller magproblem vilket är desto vanligare när det gäller coronaviruset.

– Både covid-19 och pollenallergi kan ge milda förkylningssymptom och det kan vara svårt att bedöma vad som är vad samtidigt som pollensäsongen är på gång, men det kan vara bra att följa de råden och hålla sig uppdaterad med Folkhälsomyndighetens rekommendationer för pollenallergi, säger Maria Remén, smittskyddsläkare i Region Sörmland.

Symptomen för pollenallergi varar dock betydligt längre än coronaviruset. Normalt sett ska du, vid lindriga symptom för covid-19, vara frisk två veckor efter att du insjuknat medan pollenbesvären kan hålla i sig i flera månader i värsta fall.

– En grundregel kan väl vara stanna hemma om man känner symptom och inte utsätta de äldre eller riskgrupperna för eventuell smitta, men att det går bra att ganska snabbt återvända till sin vardag om pollenmedicinen hjälper. Känner man att det kan vara pollen, tar sin medicin och det blir bättre efter någon timme kan man återgå till skola eller arbete. Och blir det inte bättre ska man följa de generella råden och vara hemma tills symptomen har släppt samt ytterligare två dagar, säger Maria Remén.

Pollenallergi kan i slutändan även leda till att man blir smittad coronaviruset, enligt studier som har gjorts.

För med mycket pollen i luften minskar kroppens skydd mot nya virus och mycket pollen kan även leda till astma. Och har man astma är man även känsligare för infektioner.

– Det är viktigt att man inom vården prioriterar rätt så att rätt människor får hjälp till medicinering för det finns en väldigt stor grupp människor som har viktiga samhällsjobb och lider av pollenallergi. Närmare tre miljoner svenskar har någon form av pollenallergi och ingen kan ju veta säkert att man inte smittats av coronaviruset om man inte gjort ett test, så därför är det viktigt att självmedicineringen hjälper, säger Kristina Ljungros.

De olika symptomen:

Pollenallergi

Man nyser ofta, näsan kliar, ögonen blir röda, kliar och rinner och det rinner klart vattnigt snor. Kan även påverka luftrören med rethosta och andnöd.

Förkylning

Snuvan är ofta färgad och symtom som halsont, hosta och sjukdomskänsla är vanligt. Förkylning kan också ge feber.

Covid-19

Feber, torrhosta, snuva, halsont, huvudvärk, värk i muskler och leder samt illamående. Även andnöd är vanligt vilket även förekommer vid allergi, men mindre vanligt vid förkylning.

Källa: 1177 Vårdguiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!