Fyrabarnspappa leder nazisternas nya stornäste

Flensbon som befordrats till ledare för NMR:s nya stornäste är en småbarnspappa som gillar matlagning, träning och hantverk. Han är också en nazistisk spjutspets som vill störta demokratin med våld.

10 april 2019 06:30

Göteborg, den 30 september 2017. Aktivister från Nordiska motståndsrörelsen har samlats för att marschera genom staden. De skanderar ”Hell seger!”. Fanorna med deras symbol Tyrrunan, använd även av ledande nazister i 1930-talets Tyskland, vajar i höstluften.

NMR har polistillstånd för demonstrationen. Men nazisterna är missnöjda med marschvägen de anvisas. Med våld försöker de bryta igenom polisens barriär. Drygt 20 aktivister grips av kravallpolis.

En av dem var, enligt den antinazistiska stiftelsen Expos kartläggning av händelsen, en då 28-årig Flensbo: Niklas Yngwe.

– Han är en del av spjutspetsen inom NMR som odlar en militant attityd mot polis, rättsväsende och politiska motståndare. Som spjutspets ska man framstå som ett ideal i organisationens kamp, beskriver Expos researcher Jonathan Leman.

I början av 2019 befordrades Yngwe från NMR:s gruppledare i Eskilstuna till chef för organisationens alla nazister i Sörmland, Östergötland, Västmanland och Örebro. Han har enligt Expo varit aktiv i rörelsen åtminstone sedan 2016 och ingår i dag i dess hårda kärna. Inte mycket är känt om honom utanför den egna kretsen.

Flensbon medverkar flitigt på NMR:s hemsida. Där beskriver han sig själv som en fyrabarnsfar med sambo. Han bor på landet, gillar mat, hantverk – särskilt yxor - och träning. När NMR arrangerade kampsportträningar i Vrena gymnastikhall och utanför Nyköpings kommunhus var han en av deltagarna.

Yngwe fanns med bland de 24 NMR-kandidater som ställde upp i förra riksdagsvalet. Han fanns med vid naziorganisationens tumultartade närvaro i Almedalen både 2017 och 2018 och har medverkat i flera gatuaktioner, bland annat i Nyköping.

NMR-ledaren undslapp åtal för våldsamt upplopp i Göteborg 2017. I hans korta brottsregister finns en fällande dom för våldsbrott. Han inväntar nu rättegång för hets mot folkgrupp vid första maj-demonstrationen i Boden i fjol. När tidningen rapporterade om åtalet gavs Niklas Yngwe möjligheten att kommentera. Han återkopplade inte.

Som nästeschef i NMR:s starkt hierarkiskt byggda organisation får Flensbon en framträdande roll, enligt Jonathan Leman.

– Som regional ledare har man ansvar för alla kampgruppchefer och för aktivisterna, medlemmarna och sympatisörerna där under. Då förväntas man leverera.

Fotnot: Vi har sökt Niklas Yngwe för kommentarer. Han hälsar att "judisk media ljuger" och hänvisar till rörelsens egna kanaler.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Uggla David Gagnert Dalgren Ann-Katrin Drevfjäll Henrik Wising Kristina Levin Jens Werner Roger Sundberg Andreas Lindhe