Ingen ljusning för grundvattnet: "Snabbt sjunkande nivåer"

Grundvattennivåerna i Sörmland är sedan tidigare mycket låga. De senaste veckornas torka och värme har förvärrat situationen ytterligare. Det visar Sveriges geologiska undersöknings (SGU) grundvattenrapport för april.

Situationen är fortsatt allvarlig vad gäller grundvattennivåerna i Sörmland. Det säger Bo Thunholm, hydrogeolog på SGU.

Situationen är fortsatt allvarlig vad gäller grundvattennivåerna i Sörmland. Det säger Bo Thunholm, hydrogeolog på SGU.

Foto: Erik Simander / Grafik: SGU / Xulio Gonzalez

Sörmland2019-04-26 04:25

Sörmland

Mitten på 70-talet. Så långt tillbaka i tiden får man gå för att hitta en period då grundvattennivåerna var i så låga som de är i stora delar av landet i dag. Bottenrekorden har de senaste åren avlöst varandra. Sörmland tillhör de områden där situationen nu är som mest ansträngt.

SGU ansvarar för mätningen av nivåerna i de svenska grundvattenmagasinen och utkommer varje månad med en grundvattenrapport. Rapporten för april publicerades under torsdagen och visar att situationen fortsatt är allvarlig. Både i länets stora magasin, som främst utgörs av kommunala vattentäkter, och i de små som i huvudsak består av brunnar på privata tomter.

– I de stora magasinen ser det ut ungefär som i mars med mycket låga nivåer. Den stora förändringen ser vi i de små magasinen där läget var ganska bra i mars. Där ser vi nu, efter de senaste veckornas torra väder och värme, snabbt sjunkande nivåer, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på SGU.

De stora magasinen påverkas långsamt. Där kan de låga nivåerna, menar Bo Thunholm, tillskrivas ett nederbördsunderskott som sträcker sig två till tre år bakåt i tiden. Förra sommarens extrema hetta och torka bidrog således till en redan svår situation. De mindre magasinen svarar i sin tur väldigt snabbt på förändringar. Den senaste månadens torka, och en växtsäsong som kickat igång tidigt, ställer dock till det.

– Växtsäsongen försvårar möjligheten för bra grundvattenbildning. Växterna snor åt sig vattnet. En del fastnar i bladverken och det som åker ner i marken sugs upp av växtrötterna. Marken är dessutom väldigt uttorkad vilket gör att en hel del regn går åt till att bara fukta upp den.

Det blir helt enkelt inte mycket vatten kvar som kan fortsätta resan ner i jorden. Det som krävs är, enligt Bo Thunholm, ihållande nederbörd i kombination med svalt väder. Och detta under en längre tid.

– För att lösa situationen i de små magasinen behövs det stora nederbördsmängder i ungefär en månad. Gärna kombinerat med lägre temperaturer så att växterna håller sig lugna och avdunstningen är låg. För att få ordning på de stora magasinen, däremot, krävs flera månader med nederbörd och svala temeraturer. Det behövs stora mängder vatten.

Grundvattnet står för runt hälften av Sveriges dricksvatten. Ungefär så ser det ut även bland Sörmlands kommuner. Eskilstuna, Strängnäs, Katrineholm och Flen tar sitt dricksvatten från sjöarna Mälaren, Viren och Båven. Nyköping, Oxelösund, Gnesta, Trosa och Vingåker tar i stället större delen av sitt dricksvatten från grundvattentäkter. Risken för problem är, enligt Bo Thunholm, stor.

– Under sommaren är det vanliga att det fortsätter att sjunka och det kan vi förvänta oss att det gör även i år. Vi behöver ett bättre utgångsläge inför sommaren. Fortsätter det så här så kommer vattenförsörjningen att påverkas i varierande grad.

–  Även med normala regnmängder så kommer nivåerna att fortsätta sjunka. Lantbrukare med dagliga stora behov av vatten kommer att få det svårt. Likaså kommuner som i huvudsak tar sitt dricksvatten från grundvattentäkter. Situationen kommer bli ansträngd på många håll.

Samtidigt konstaterar han att situationen, hur svår den än må vara, kan förändras snabbt.

– Plötsligt kan det svänga. Det har vi sett tidigare år. Under tiden får man hushålla bäst man kan.

Grundvatten

Bildas när regn och smältvatten tränger ner genom jordens lager. Där, i jordlagrens porer och berggrundens sprickor, magasineras grundvattnet som genom filtreringen blivit mycket rent.

Grundvattnet ökar i huvudsak under vår och höst då lägre temperaturer gör att mindre vatten avdunstar. Under sommaren tas merparten antingen upp av växter eller avdunstar.

Samhällets dricksvattenförsörjning tillgodoses till stor del av just grundvatten, varför dess nivåer är av stor betydelse.

Källa: SGU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om