Kraftig trafikökning på sajten verksamt.se

Sajten verksamt.se har samlad information från myndigheter om coronaviruset och vad som är viktigt för företagare att känna till.

8 april 2020 12:21

Verksamt.se är en myndighetsgemensam företagsportal som startades för drygt tio år sedan. Den drivs av myndighetssamarbetet Starta och driva företag som består av 12 myndigheter varav de drivande är Tillväxtverket, Bolagsverket, Skatteverket och Arbetsförmedlingen. 

– Tanken är egentligen att istället för att du som företagare ska behöva besöka 12 olika myndigheters sajter för att få information har vi samlat det på ett och samma ställe på verksamt.se. Fokus är att det ska bli så enkelt som möjligt att starta och driva företag. Nu har vi blivit en informationsnod vad gäller alla de här åtgärderna som kommer med anledning av situationen med Corona och Covid-19, säger Anders Nyberg, enhetschef för digital kommunikation på Tillväxtverket. 

Han menar att det föll sig naturligt att verksamt.se skulle få en central roll när krisen bröt ut eftersom alla strukturer och kontaktvägar redan var upparbetade. 

– Vi gick upp ganska tidigt i ett läge med bevakning både kväll och helg för att ha koll på det som kommer ut mot företagen och kunna informera om det på ett samlat och tydligt sätt. Både det som blir en presskonferens med regeringen, men också åtgärder nere på respektive myndighet som inte blir en presskonferens. 

Trafiken på verksamt.se har ökat kraftigt under Coronakrisen. 

– Ja, vi ser faktiskt en topp i mars, säger Anders Nyberg.  

Den mest besökta sidan på sajten i mars var den som innehåller samlad Coronarelaterad information. En annan välbesökt sida var "Uppsägning på grund av arbetsbrist" som ökade med flera hundra procent på några veckor. På den sidan finns det bland annat information från Tillväxtverket om möjligheten för företag som är pressade till följd av Coronaviruset att korttidspermittera personal. På sidan finns även information från Arbetsförmedlingen om hur det funkar om företaget behöver säga upp personal. 

Verksamt.se har också regionala sidor där regionerna och kommunerna samlar sina åtgärder och stöd. 

– Vi ser ett stort tryck på de regionala sidorna just nu. Man vill veta vad för hjälp man kan få av sin region eller kommun, säger Anders. 

På Sörmlandssidan finns det bland annat information om stöd till industriföretagen och bolaget STUA:s stödinsats för besöksnäringen. 

För att informationen på verksamt.se ska bli lättare att förstå innehåller webbplatsen även en ordlista där många begrepp förklaras på ett enkelt sätt. 

– Det ska vara enkelt för alla, oavsett om man är ett jättestort företag eller ett litet enmansföretag. Många små företag som är utsatta i den här tiden har kanske inte behövt springa på de här begreppen tidigare, säger Anders. 

Verksamt.se

På verksamt.se finns samlad information från flera olika myndigheter som kan vara intressant för företagare. Det finns bland annat information kring regler rörande anställningar och skatter. På sajten även regionala sidor med information från varje län. På sidan verksamt.se/coronavirus finns Coronarelaterad information samlad. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe