Mälardalstrafik får ny vd – Levin får gå

Mårten Levin slutar som vd för regionägda Mälardalstrafik efter tio år. Han efterträds av Helena Ekroth, tidigare chef för Sörmlandstrafiken.

Helena Ekroth.

Helena Ekroth.

Foto: Jens Alvin

Sörmland2019-10-15 19:30

Beslutet fattades vid Mälardalstrafiks styrelsemöte den 9 oktober. Mårten Levin lämnade omedelbart sin post och återgick till sitt jobb vid trafikförvaltningen i Stockholm.

– Mårten har ju byggt upp det här från scratch och har gjort ett fantastiskt bra jobb. Han har tack vare sina kunskaper på detaljnivå kunnat knyta till sig nya förmågor och fått företaget att utvecklas. Nu går bolaget in i en ny konsolideringsfas och det kräver ofta ett nytt ledarskap, säger Monica Johansson (S) vice ordförande i Mälardalstrafik.

Mårten Levin har redan efterträtts av Helena Ekroth, som under flera år varit vd för Sörmlandstrafiken. Efter regionbildningen har hon haft olika uppdrag inom Region Sörmland. Hon tillstår att erbjudandet från Mälardalstrafik kom lite plötsligt.

– Ja, det var lite oväntat. Men jag hoppas att jag kan vara med och bidra med de kunskaper jag har, säger hon.

Monica Johansson (S) säger att styrelsen har diskuterat frågan om vd-byte under en tid, och menar att beslutet inte föregåtts av någon osämja. Ingen fallskärm eller avgångsvederlag ska ha utgått till Mårten Levin.

– Mårten har inte blivit utköpt eller någonting sådant. Det är inga hard feelings, säger hon.

Mårten Levin själv tillbakavisar att han har fått sparken.

– Det är ingen dramatik. Det är ju en fråga för styrelsen att besluta om vilken vd man vill ha.

Mälardalstrafik, tidigare Mälab, ansvarar bland annat för de nya Mälartågen och pendlarbiljetten Movingo. Bolaget samägs av regioner och landsting i Mälardalen.

Mårten Levin.
Mårten Levin.
Mälardalstrafik

Mälardalstrafik, tidigare Mälab, ägs av landsting och regioner i Mälardalen, däribland Region Sörmland. Företaget har till uppdrag att förbättra möjligheterna till pendling och övrigt resande i Mälardalen. Man ansvarar bland annat för pendlarbiljetten Movingo och de nya Mälartågen, som just nu testkörs på olika sträckor i Sörmland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!