Nej, man får inte åka gratis på bussen

Sörmlandstrafiken uppmanar både 70-plussare och skolelever att hålla sig borta från bussarna. Och de vill avliva ryktet om att bussresorna numera är gratis.

8 april 2020 20:34

Sedan den 18 mars hänvisas Sörmlandstrafikens resenärer till den bakre dörren vid påstigning. Orsaken är att förarna ska slippa möta så många människor på nära håll. Det betyder att man inte längre kan betala sin biljett hos föraren.

– Förarna uppskattar det mycket, men det blir problem för vissa resenärer att köpa enkelbiljett, när det måste göras via appen, säger Johan Tollén, kommunikatör på Sörmlandstrafiken.

Trots att förarna inte längre säljer eller kontrollerar färdbevis, så är det inte fritt fram att åka utan biljett.

– Det verkar ha spritts ett rykte att man får åka gratis på bussarna, men det stämmer verkligen inte. Biljettkontrollanterna jobbar som vanligt och de upptäcker många som åker utan giltig biljett. De får betala en tilläggsavgift, säger Tollén.

Folkhälsomyndigheten uppmanar till social distansering och att framför allt personer över 70 år ska hålla sig hemma. Det har gjort att Sörmlandstrafiken också uppmanar 70-plussare att inte åka kollektivt. Sedan den 2 april vill de också att skolelever ska försöka gå eller cykla till skolan, för att undvika trängsel på bussarna.

 – Resandet har minskat betydligt och trängseln är begränsad till ett fåtal linjer, där skolbarnen åker. Därför uppmanar vi elever att gå eller cykla till skolan om man kan det, säger Johan Tollén.

Han poängterar att det inte handlar om något förbud.

– Har man långt till skolan är man hjärtligt välkommen på bussen, om man är frisk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecka Jonsson