Danska Netto etablerade sig i Sverige i början av 2000-talet. Sedan dess har man bland annat öppnat dubbla butiker i Eskilstuna och Katrineholm samt butiker i Flen och Oxelösund.

När Coop nu tar över hela Nettos bestånd om 163 butiker är tanken att majoriteten ska skyltas om och fortsätta sin verksamhet som vanligt. Huvuddelen av Nettos drygt 2 000 anställda kan således räkna med att få behålla sina jobb. Samtidigt flaggar Christian Wijkström, vd för Coop butiker och stormarknader, för att en del butiker kan komma att läggas ned.

– Vi gör inte en affär där vi behöver göra butiksnedläggningar som en första fråga. Vi gör en affär där vi behöver komplettera vårt nätverk. Huvuddelen blir kvar, säger han till TT.

Huruvida någon av de sörmländska butikerna ligger i farozonen för stängning framgår inte av fredagens besked.

I och med köpet stärker Coop sin position som tvåa bland Sveriges livsmedelskedjor. År 2017 hade Coop, enligt en undersökning av HUI research, en marknadsandel på 18,2 procent av försäljningen inom dagligvaruhandeln. Netto hade enligt samma undersökning en marknadsandel på 2,2 procent. Med sina uppskattningsvis 20,4 procent är Coop fortsatt långt efter Ica som med en andel på 50,4 procent är överlägsen etta.

– Vi har behov av att stärka oss för att ge huvudkonkurrenten en match, säger Christian Wijkström till TT.

Innan affären genomförs måste den godkännas av Konkurrensverket.