Nya färdtjänstregler i coronatider

Sedan några dagar tillbaka ska äldre åka ensamma i färdtjänstbilen. Men innan dess fick Per Erikssons 85-åriga mamma dela bil med flera andra. "Vi blev oroliga", säger han.

26 mars 2020 21:32

Det var i fredags som 85-åriga Ingrid Eriksson från Vingåker skulle åka färdtjänst till Kullbergska sjukhuset. På ditresan åkte hon ensam i en taxibuss, men på hemresan blev det betydligt trängre. Hon fick åka i en vanlig personbil – tillsammans med tre andra resenärer. De var alla över 70 år gamla och tillhör därmed riskgruppen för corona. 

Ingrids son Per Eriksson, som var med under sjukhusbesöket, reagerade när han märkte att mamman inte skulle få åka ensam.

– Jag blev snopen och det kändes inte bra. Vi blev båda två oroliga. De som är så gamla ska ju inte ens gå ut, så det känns jättefel att de ska åka färdtjänst tillsammans, säger han.

Per Eriksson påtalade saken för taxichauffören.

– Jag sa till honom att det inte kändes bra. Han förstod problemet, men sa att sånt är läget.

Per Eriksson nöjde sig inte med det, utan ringde till Sörmlandstrafiken, som ansvarar för färdtjänstresorna i länet. Han säger sig ha blivit snorkigt bemött av kundtjänsten, men fick sedan prata med en chef.

– Det var mycket bättre. Han sa att han förstod och förklarade bra. Men jag sa att jag tyckte att det var dålig planering av dem.

Sedan dess har rutinerna för färdtjänsten i Sörmland ändrats. Sjukvårdsledningen beslutade i måndags att äldre personer, över 70 år, ska resa som ensamåkare i färdtjänstbilarna. Rutinerna infördes av Sörmlandstrafiken i tisdags.

Hanna Bergström, verksamhetschef för serviceresor och servicecenter på Sörmlandstrafiken, vill inte kommentera huruvida tidpunkten för detta beslut var rimlig, men säger att Sörmlandstrafiken skulle ha haft svårt att införa ensamresorna tidigare.

– Vi måste ju tillhandahålla den här trafiken enligt lag och vi har begränsat antal fordon och förare. För några veckor sedan hade konsekvensen blivit att vi tvingats prioritera resorna och säga nej till resenärer, säger Hanna Bergström.

I dag är situationen en annan och Sörmlandstrafiken klarar av alla resor trots kravet på ensamresor. Bland annat har dagverksamheter för äldre stängts och de planerade sjukbesöken har minskat.

– Det gör att mycket trafik har lyfts bort från oss och resorna har minskat, säger Hanna Bergström.

Beslutet om ensamresor gäller tills vidare, och bara friska resenärer.

– Är man misstänkt eller konstaterat smittad ska man inte åka med oss alls, säger Hanna Bergström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecka Jonsson