SĂ„ planerade cheferna mörklĂ€ggningen – vi har mejlen

Toppcheferna i Sörmland har aktivt försökt mörklÀgga hur omfattande smittspridningen Àr inom Àldreomsorgen. EK, KK och SN kan i dag visa hur flera kommuner samt Region Sörmland pratat ihop sig om en gemensam strategi mot media.

Tidningen kan med hjÀlp av begÀrda mejlloggar avslöja att kommunerna i lÀnet tillsammans med Region Sörmland konspirerat för att förhindra att media fÄr ta del av uppgifter.

Tidningen kan med hjÀlp av begÀrda mejlloggar avslöja att kommunerna i lÀnet tillsammans med Region Sörmland konspirerat för att förhindra att media fÄr ta del av uppgifter.

Foto: Rolf Jönsson/TT och skÀrmdump (montage)

Sörmland2020-05-03 07:05

Den 9 april, vid 11.20-tiden, begĂ€rde tidningens reporter ut uppgifter frĂ„n flera sörmlĂ€ndska kommuner om hur mĂ„nga som smittats av coronaviruset inom Ă€ldreomsorgen, samt hur mĂ„nga som avlidit i sjukdomen. Detta för att kunna granska om kommunerna och regionen gjort vad de kunnat för att förhindra smittspridning inom Ă€ldreomsorgen – och om brist pĂ„ skyddsklĂ€der eller rutiner har bidragit till att smittan spridits vidare i verksamheterna. Enligt uppgifter frĂ„n FolkhĂ€lsomyndigheten Ă€r smittan betydligt mer spridd hĂ€r Ă€n i andra delar av landet.

Men i stÀllet för att svara reportern skickade Nyköpings kommundirektör, Mats Pettersson, vidare tidningens begÀran till övriga sörmlÀndska kommundirektörer och till ledningen för Region Sörmland. Pettersson skrev att han antar att Àven hans kollegor i de andra kommunerna fÄtt begÀran av tidningen, och att kommunerna borde ge ett samlat svar.

Av mejlkorrespondensen mellan kommunerna framgĂ„r hur man snabbt kommer fram till en gemensam strategi för att slippa lĂ€mna ut uppgifterna. I samma stund har man förhindrat tidningens möjlighet att granska hur myndigheterna skött sitt uppdrag att skydda medborgarna. 

Mejlen visar ocksÄ vilken motvilja mot media som en del kommuntjÀnstemÀn tycks kÀnna. Trosas kommunchef Johan Sandlund skriver att det Àr "förunderligt vad de publicistiska fantomerna vill att vi ska prioritera högst just nu". Flens kommunchef, HÄkan Bergsten, skriver i ett mejl att han kÀnner olust nÀr han lÀser chefredaktör Eva Burmans krönika om varför man inte kan hÀvda sekretess.

Korrespondensen mellan kommuncheferna leder till att Flens kommunjurist, Niklas Witt, tar fram ett svar som man menar att flera kommuner kan anvĂ€nda sig av. UtgĂ„ngspunkten Ă€r att kommunerna inte har en sammanstĂ€llning över antalet smittade, och att en sĂ„dan sammanstĂ€llning inte kan göras med "rutinbetonade Ă„tgĂ€rder". DĂ€rför kan uppgifterna inte lĂ€mnas ut till media, vilket enligt förslaget bör vara kommunernas linje. 

Dokumenten visar ocksĂ„ att man diskuterat nĂ€r en handling blir formellt upprĂ€ttad, det vill sĂ€ga dĂ„ man blir skyldig att lĂ€mna ut den enligt offentlighetsprincipen i svensk grundlag. HĂ„kan Bergsten, kommunchef i Flen, skriver i ett mejl till övriga kommunchefer och till Region Sörmland att man mĂ„ste kolla frĂ„gan med sina kommunjurister om det Ă€r en offentlig handling om uppgifter bara finns inom en nĂ€mnd. "Underlagen har inte passerat en myndighetsgrĂ€ns", stĂ„r det. Lagboken föreskriver dock att Ă€ven datahandlingar anses förvarade pĂ„ myndigheten, det vill sĂ€ga hos en kommun, om de kan tas fram pĂ„ en terminal hos myndigheten (2 kap. 6 § TF) och Ă€r dĂ€rför en allmĂ€n handling. 

Kommunjuristen i Flen tipsar, torsdagen före pĂ„sk, att kommunerna ska "vĂ€nta tvĂ„ dagar (vardagar, reds. anm.) med att meddela beslutet". Det vill sĂ€ga till pĂ„ onsdagen – en vecka senare. Det Ă€r ett uppenbart sĂ€tt att förhala processen, trots att begĂ€ran om att fĂ„ ta del av en allmĂ€n handling enligt grundlagen ska handlĂ€ggas skyndsamt. 

Denna rekommendation delar HÄkan Bergsten med sig av till sina kollegor och till Region Sörmland. Bergsten skriver att man inte ska meddela tidningen att man avslÄr begÀran "förrÀn onsdag nÀsta vecka".

Att denna förhalningstaktik ska anvÀndas av samtliga kommuner som fÄtt begÀran bekrÀftas i en sammanfattning av det man kommit överens om, som Johan Persson, Oxelösunds kommunchef, skickat till alla kommuner och till regionen. "Ingen kommun kommer att svara innan onsdag", slÄs det fast i mejlet.

Kommunerna fullföljer planen. Den 15 april, i nÄgot fall redan den 14 april, fÄr tidningen likartade beslut om avslag frÄn flera kommuner pÄ begÀran om att fÄ ta del av uppgifter om antalet smittade, döda och var de finns inom Àldreomsorgen. Kommunerna hÀnvisar till att uppgifterna inte finns och att man inte kan sammanstÀlla dem i rimlig tid eller till rimlig kostnad. Men tidningarnas första del i granskningen har visat att det inte stÀmmer. Kommunerna gör regelbundna sammanstÀllningar av smittolÀget i de kommunala verksamheterna. Men det tycks som att man medvetet undviker att fÀsta uppgifterna pÄ papper i tron att det dÀrmed inte Àr en offentlig handling.

Överenskommelsen om att avslĂ„ tidningens begĂ€ran och att dröja med det första svaret enades kommunernas kommunikationschefer och Region Sörmland om vid ett gemensamt möte vid lunchtid den 9 april. Det bekrĂ€ftas i ett mejl av regionens kommunikationsdirektör, Maria Karlsson, till regiondirektör Jan Grönlund och andra medarbetare i Region Sörmland. I mejlet, som skickades klockan 12.44, skriver Karlsson bland annat att man ska vĂ€nta med att svara; "skjuta det framför oss", som hon formulerar det. Knappt en och en halv timme efter tidningens begĂ€ran har regionen och kommunerna enats om sin strategi. 

– Det var ett olyckligt ordval att sĂ€ga att vi "ska skjuta det framför oss", sĂ€ger Maria Karlsson nĂ€r hon konfronteras med uppgifterna.

Hur tycker du att det rimmar med skyndsamhetskravet i grundlagen?

– Vi fick förfrĂ„gan pĂ„ skĂ€rtorsdagen, och eftersom vĂ„r jurist inte skulle sitta och jobba hela pĂ„skhelgen sĂ„ skulle vi ta tag i det i början av nĂ€sta vecka, sĂ€ger hon.

Flens kommundirektör, HÄkan Bergsten, medger att det förekommit en diskussion mellan kommunerna, men förnekar att avsikten varit att samordna hur man ska kunna förhala begÀran.

– Vi har gjort en gemensam bedömning att vi bör hantera frĂ„gorna likartat mellan kommunerna. Jag ser inget konstigt med det. Det vi skickade var bara ett förslag pĂ„ ett avslagsbeslut. Ni hade inte gĂ„tt ut med frĂ„gestĂ€llningarna till samtliga kommuner samtidigt och det var utifrĂ„n de förutsĂ€ttningarna som diskussionen fördes, sĂ€ger han.

Mats Pettersson i Nyköping och Trosas kommunchef, Johan Sandlund, delar Flens kommunchef, HĂ„kan Bergstens, uppfattning att samordningen handlar om att effektivisera arbetet. Dock förnekar de att avsikten varit att förhala processen. 

– Jag har en bild av att man bedömde vilken tid som behövdes för att hantera er begĂ€ran. Men eftersom du refererar till nĂ„got som har varit en detalj i ett hĂ€ndelseförlopp som hĂ„llit pĂ„ i tvĂ„ mĂ„nader gĂ„r det sĂ€kert att ha synpunkter pĂ„ det. Men jag kan inte bedöma det, sĂ€ger Johan Sandlund.

HĂ€r resonerar man kring nĂ€r en handling kan anses vara upprĂ€ttad – och dĂ€rmed allmĂ€n – sĂ„ att vem som helst kan begĂ€ra ut den.
HĂ€r resonerar man kring nĂ€r en handling kan anses vara upprĂ€ttad – och dĂ€rmed allmĂ€n – sĂ„ att vem som helst kan begĂ€ra ut den.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!