Med förra årets majmånad färskt i minne är det nog mången Sörmlandsbo som går i väntans tider. När kommer sommaren? Än så länge har temperaturerna legat en bra bit under genomsnittet för månaden. Det säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

– Vi har haft en ganska kylig inledning. Ser man till vädret vi haft hittills i maj så skulle jag säga att det mer är temperaturer som man vanligtvis ser i mitten av april. Det är lite omkastat, helt klart. Samtidigt har vi en aprilmånad bakom oss som bjudit på majväder, säger hon.

En framåtblick tyder dock på att vi står inför varmare tider.

– Det är lite mildare luft på väg in, och med det temperaturer normala – eller strax över det normala – för årstiden. I helgen ser det ut att bli runt 15 grader och ganska soligt runtom i Sörmland. Det fortsätter i början av nästa vecka. Maj brukar ju kunna bjuda på lite tillfällig sommarvärme, men så ser det inte ut att bli. Man kommer dock känna av att det blir varmare.

Om det varit purkna miner bland soldyrkarna så är stämningen hos länets växtliv desto bättre. Efter en torr aprilmånad har maj bjudit på en del nederbörd. Välbehövlig sådan.

– Vi har haft risk för gräs- och skogsbränder tidigare. Nederbörden är väldigt nödvändig, även om vi egentligen skulle behöva långt mycket mer. Ihållande regn i hela dagar skulle både naturen och grundvattennivåerna må bra av.

Utöver vatten och växtliv har regnet och det svalare vädret gjort underverk för alla pollenallergiker. Föregående månads sol och värme gav pollensäsongen en flygande start. Bristen på regn gjorde i sin tur att pollenpartiklarna, till mångas förtret, blev kvar i luften.

– Regn är väldigt bra för allergikerna. Det hjälper till att rensa ut luften och få ner pollenpartiklarna på marken.

I takt med att temperaturerna vänder uppåt igen ser dock torkan ut att åter göra entré.

– Nästa vecka kommer vi in i en ganska torr period. Temperaturmässigt blir det nog till slut en ganska normal majmånad. Däremot blir det torrare än vanligt.

Att använda majvädret som indikator för sommarens väderlek är, enligt Alexandra Ohlsson, inte att rekommendera. Den som modfällt börjat snegla på Gran Canaria-biljetterna ordineras i stället is i magen.

– Man kan inte dra några sådana slutsatser. Det är bara att hålla ut. Temperaturen kommer att stiga.