Solfattig november men inget bottenrekord

Antalet soltimmar i november ligger på hälften av det normala. Men till helgen väntas den efterlängtade solen åter dyka upp.

November har varit ovanligt solfattig hittills i Sörmland –men till helgen finns goda solchanser enligt SMHI.

November har varit ovanligt solfattig hittills i Sörmland –men till helgen finns goda solchanser enligt SMHI.

Foto: Hanna Oscarsson/Sandra Nordin

Sörmland2019-11-27 09:49

November månad brukar inte bjuda på något höjdarväder och årets upplaga hör inte till undantagen. Tvärtom. Hittills har det varit ovanligt solfattigt och mörkt i Eskilstuna och övriga Sörmland enligt meteorolog Marcus Sjöstedt på SMHI.

– Vi mäter inte antalet soltimmar på alla väderstationer i landet men tittar man på hur det varit i Stockholm i november får man en bra bild över hur det sett ut i Eskilstuna också. Mätningarna visar att det varit mellan 25 och 30 soltimmar hittills och det är lite fattigt. En normal november får vi 50-55 soltimmar i området.

Orsaken är ett väderläge som präglats av fuktig luft och frånvaro av kyla.

– Det har bidragit till mycket moln och regn. Men vi har ändå haft betydligt mörkare novembermånader förr så något rekord är det inte frågan om. 2014 hade man bara fem soltimmar i Stockholm. Däremot ser det ut att kunna bli ett nytt lokalt rekord i Växjö. Där har solen bara visat sig i tre-fyra timmar under november.

Till helgen ser chanserna dock goda ut för alla som längtar efter solljus.

– Ja, vi får ett väderomslag med torr, kall luft som kommer in över Sörmland. Det inleds med regn som på fredagen slår över till snö. På lördagen och några dagar framåt finns det sedan goda möjligheter till sol med en temperatur som ligger runt, eller strax under nollan. Hur det blir under nästa vecka är däremot lite svårt att bedöma. Det ser ut att bli mildare luft igen, säger Marcus Sjöstedt.

Jämngrått i Eskilstuna under onsdagsförmiddagen.
Jämngrått i Eskilstuna under onsdagsförmiddagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!