Torrt, soligt och varmt, säger SMHI om väderläget i Sörmland och så ser det ut att förbli minst en vecka till.

­– För några dagar sen såg det ut som att bli regn under helgen i Mälardalen, men den risken är väldigt liten. De närmsta dagarna väntas nederbörd i södra Sverige och längs västkusten, men det orkar sig inte upp till Sörmland, säger Moa Hallberg.

Floda, mellan Hälleforsnäs och Katrineholm, var först ut i länet att få meteorologisk sommar. Till Eskilstuna kom fenomenet en dag senare.

– Det blir det när dygnsmedeltemperaturen ligger över tio grader sju dagar i rad. Det har varit varmt för att vara april och de senaste dagarna har temperaturen legat över det normala, säger Moa Hallberg.

Det torra och varma vädret beror, enligt SMHI, på ett mäktigt högtryck som befinner sig över Östeuropa och som sträcker sig in över mellersta och norra Skandinavien.

– Solen och värmen ser ut att hålla i sig en vecka till. Fredagen blir varm och solig, medan lördagen någon grad svalare och lätt molnig. Från söndag droppar temperaturen ytterligare några grader och varmast väntas det bli i norra och centrala Sörmland. Östersjön är fortfarande kall och det ger svalare temperaturer längs kustområdet.

SMHI passar samtidigt på att flagga för att det torra vädret medför stor brandrisk.

– Vi har varning för både skogs- och gräsbrand i hela länet, säger Moa Hallberg.