Stora problem i blåsten – tusentals utan el

Mycket hårda vindbyar över Sörmland har ställt till bekymmer under främst torsdagseftermiddagen och -kvällen. Tusentals abonnenter blev i omgångar utan el. Flera träd föll och utanför Eskilstuna blåste taket av en lada med kycklingar.

2 april 2020 17:47

Vinden orsakade en rad elavbrott i Sörmland när den började friska i på torsdagseftermiddagen. Alltifrån Gnesta, Björkvik, Eskilstuna och framförallt i Flens kommun.

– Det är högst sannolikt vinden som skapat problemen. Vi vet inte ännu men det blåser kraftigt så det är troligtvis det, sa Magnus Kryssare, presstalesperson på Vattenfall, under eftermiddagen.

Driftstekniker skickades ut för att undersöka och försöka åtgärda problemen. 2534 abonnenter till Vattenfall var utan ström i Flens-området och 742 abonnenter var utan ström väster om Eskilstuna.

Sammanlagt var 3918 utan el i Sörmland, strax innan klockan 18.

SMHI gick ut med en klass 1 varning för Sörmland för mycket hårda vindbyar. Mätstationen vid vinterklasen i Oxelösund registrerade byvindar på 23 meter per sekund vid 17-tiden på torsdagen, som exempel.

Räddningscentralen för Östra Götaland, som dessutom jobbar i Katrineholmsområdet hade så mycket nedfallna träd att jobba med under eftermiddagen att de tvingades välja.

– Vi får prioritera lite. Vi tar de vägar som det åker mycket trafik på, sa ett befäl vid räddningstjänsten.

Till SOS Alarm rapporterades att en stor kraftig gren låg över ena körfältet vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna. 

Från norr om Nyköping kom också larm om träd över vägen, vid Blänkhyttan.

Väg 774 från Björksund till Eneby var under kvällen tillfälligt avstängd till följd av nedfallna träd liksom väg 694 från Näs till Bälgviken. Även i Åda utanför Trosa blåste träd ner. Även väg 809 från Oxbacken till trafikplats Påljungshage i Nyköping blockerades.

Vid sextiden på torsdagskvällen fick SOS larm om att ett tak blåst av en byggnad med djur utanför Kvicksund i Eskilstuna. Enligt räddningstjänsten ska det finnas kycklingar i den aktuella byggnaden.

– En bit av taket har blåst av en lada. Vi är där och säkrar upp resten av taket, sa Joakim Lundholm, inre befäl vid Räddsam Mälardalen som ansvarar för räddningstjänsten i Eskilstuna, Strängnäs och Flen.

Även i Åkers Styckebruk i Strängnäs kommun rapporteras det om en byggnad där takplåtarna hängde löst till följd av kvällens vindbyar.

– Vi har också fått in många larm om nedfallna träd men dem har Trafikverket varit snabba att ta hand om, sa Joakim Lundholm.

Vid 19-tiden bedömde meteorolog Jon Jörpeland vid SMHI att den starka vinden nått sin kulmen och sakta men säkert börjat avta i Sörmland. Istället för vindbyar uppemot 25 meter per sekund handlade det snarare om runt 10-15 meter per sekund.

– Det kommer vara blåsigt men inte på varningsnivå, sa han. 

Även senare under torsdagskvällen föll flera träd över vägarna runt om i länet. Under natten har det dock inte rapporterats in några fler elavbrott eller hinder på vägar.

– Det har klingat av, helt klart. Natten har varit lugn, säger Frank Granath, inre befäl vid Räddsam Mälardalen vid 06.30 på fredagsmorgonen.

Enligt uppgifter från räddningstjänsten ska många kycklingar ha råkat illa ut när ladugårdstaket utanför Kvicksund blåste sönder. Ägaren förnekar dock att några kycklingar skulle ha blivit ihjälklämda.

– Det stämmer inte, däremot blev det stora materiella skador, säger han.

Räddningstjänsten uppger att blåste slet av och böjde en del av taket.

– Det vi från räddningstjänsten sida gjorde var att vi säkrade upp det så att det inte skulle blåsa iväg eller blåsa av ännu mer, säger Frank Granath.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Ericsson Oscarsson 070-1040760,Henrik Holmberg