Vd:n lät bolaget betala lyxresa till Kreta

Restaurangbesök, spabehandlingar och en lyxresa till Kreta. Listan är lång när ett av Sörmlands största assistansbolag får underkänt för sina skatteavdrag.

Staden Chania på Kreta, dit resan gick.

Staden Chania på Kreta, dit resan gick.

Foto: Rev Stan

Södermanlands län2020-02-18 17:33

Enligt bolaget hade vistelsen på det femstjärniga spahotellet ett strikt utbildningssyfte. Under åtta dagar skulle företagets vd och styrelseordförande gå en kurs på den grekiska ön Kreta och lära sig mer om hur marknaden för personlig assistans fungerar.

Men det verkar ha varit glest mellan utbildningstimmarna.

"Ni har varit på Kreta under 8 dagar. Av dessa har vi genom kursgivarens försorg kunnat konstatera att det funnits kursinnehåll att gå igenom under 3 dagar à 6 timmar enligt planen", skriver Skatteverket.

Trots det har företaget gjort avdrag för hela resan, inklusive kursavgift, flyg, hotellvistelse och restaurangbesök. Totalt handlar det om omkring 40 000 kronor.

Nu ges bolaget en rejäl bakläxa.

Det får visserligen rätt att göra avdrag för själva kursavgiften. Men resten av den saftiga notan bedöms vara lön som bolaget måste betala arbetsgivaravgifter på. Skatteverket frågar sig dels varför kursen genomförs på ett lyxhotell på Kreta, dels varför erfarna assistansföretagare överhuvudtaget måste gå en utbildning med så grundläggande innehåll.

Ett annat område gäller intern representation, där man låtit betala anställdas privata kostnader för bland annat hotell- och restaurangbesök, golf och bowling. Vid ett tillfälle har vd:n tagit en privat spabehandling och dragit av denna som "jubileumsgåva" till en anställd som fyllde 50 år. Det tycker Skatteverket låter underligt, eftersom jubilarens namn inte finns med på de kvitton som lämnats in och behandlingen köptes fyra månader efter födelsedagen.

Bolaget har också använt den statliga assistansersättningen för att köpa in datorer, iphones och en diskmaskin till sina assistenter, som inte sällan är anhöriga till brukarna. Verket menar att det rör sig om privata kostnader, eftersom företaget inte kunnat visa att sakerna behövs i verksamheten. Myndigheten skriver att det är "inte osannolikt att både ni och kunden har ett intresse av att behandla löner som skattefria ersättningar eller rörelsekostnader i verksamheten i stället för lönekostnader."

Nu tillkommer över en miljon kronor i böter och arbetsgivaravgifter på utgifter som Skatteverket menar är lön till de anställda. Den summan kvittas delvis mot den inkomstskatt som bolaget redan betalat in, och bolaget måste nu betala drygt 650 000 kronor.

Bolagets vd skriver till tidningen att de tänker överklaga beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!