"Naturviner luktar orent"

Alla är inte lika övertygade om naturvinernas förträfflighet som Rudolf Sillén. Dick Samuelsson, vinkemist och rektor på Vinkällan dryckesutbildningar i Stockholm har en annan åsikt.– Jag har inget emot naturviner, men jag vill ha ett rent vin. Jag tycker tyvärr att många att luktar orent, med en ton av etylacetat, säger Dick.

Foto:

Spaning naturvin2015-12-11 19:00

Inom EU finns regler för vad som får användas vid framställning av traditionellt och ekologiskt vin. Men det finns inga motsvarande regler för naturvin. Dick är därför mycket kritisk till att en del förespråkare av naturviner hävdar att 60 tillsatser finns i traditionella viner.

– Då har man inte läst EU:s förordning 606/2009, eller kanske inte förstått. Det mesta handlar om godkända oenologiska metoder – metoder för tillverkning av vin som utvecklats under de senaste 200 åren. De flesta av punkterna är behandlingsmetoder som vintillverkarna inte ens använder. Men det ska finnas en möjlighet om man skulle behöva vid exempelvis år med dåligt klimat.

Dick beskriver ett par exempel:

– I förordningen finns metoden centrifugering som kan användas för att få ett klart vin. Det går knappast att hävda att centrifugering är en tillsats. Kvävgas är en annan punkt på listan som kan användas om en cistern inte är helt full. Kvävgasen bildar ett lock så att vinet inte kommer i kontakt med syre och blir surt. Kvävgas är inte heller farligt, det andas vi in varje dag och det finns inte kvar i vinet. Jag skulle kunna gå igenom varje punkt i förordningen och säga vad som möjligen är en tillsats och vad som är en oenologisk metod.

Dick hävdar att det inte finns farliga tillsatser i vin, men att några kan leda till allergiska reaktioner hos känsliga personer. Det gäller till exempel sulfiter, äggvita och lysozym. Om dessa ämnen har funnits med vid framställningen ska det tydligt anges på etiketten.

– Jag har jobbat med vin i 40 år och tycker att de flesta viner i dag har en hög kvalitet. Att lägga ihop allt utom naturviner och ekologiska viner i en klump och kalla dem industriviner, med 60 tillsatser, är inte bara dumt utan även okunnigt. Det är dessutom dålig försäljningsteknik att prata nedsättande om konkurrerande produkter, det skapar ingen trovärdighet. Om man ändå gör det ska man hålla sig till det som är sant. I boken "Vad finns i vinet? Naturvin eller industrivin" hävdas, bland annat, att det tillsätts glycerin och azofärgämnen till vin för att manipulera vinet. Glöm det!

Trots kritiken tycker Dick ändå att det är spännande med vinproducenter som tror på det de gör.

– Men det krävs en skicklig vinmakare för att producera vin med låga halter sulfiter. Med för lite sulfiter tillåts bakterierna att leva, vilket kan leda till att det bildas histamin som kan ge migränanfall. Bakterierna bildar även etylacetat som luktar ungefär som Salubrin. Dessutom är oxidationsskyddet lågt och risken för grumlighet ökar markant.  

Undersökningen som den europeiska miljöorganisationen PAN gjorde och som visade att många viner innehöll höga halter av miljögifter, pesticider, anser Dick inte vara relevant för den svenska marknaden.

– Jag har läst hela PAN:s undersökning som omfattar viner inköpta i butiker i Europa. Vinerna beskrivs som "main stream", det vill säga stora produkter. Det är en seriös undersökning och värdena stämmer säkert, men jag är inte övertygad om att det är viner som vi hittar i Sverige. Systembolaget har noggranna kontroller av sina produkter. Pesticidier ska självklart inte förekomma i vin och det vet odlarna också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om