Vin utan tillsatser – helt naturligt

Ekologiska viner har de flesta hört talas om. Men vad är naturviner? Jo, kort förklarat: naturliga smaker, obesprutat och med handplockade druvor.

Foto:

Spaning på naturvin2015-12-11 19:00

Det är kväll och vinprovning i Lilla saluhallen i Eskilstuna. Ett 20-tal intresserade personer kommit för att lyssna på naturvinsexperten Rudolf Sillén och för att testa vinerna som han har med sig. Han börjar med att förklara vad ett naturvin är:

– Ett naturvin innehåller inga hälsovådliga tillsatser, druvorna plockas ofta för hand och har inte besprutats. Konstgödsel får inte användas och det är inte tillåtet att manipulera smaken med jäst, säger Rudolf.

Allt fler vill ha ekologiska eller kravmärkta produkter och samma sak gäller också för viner. Systembolagets försäljning av ekologiska viner ökar för varje år men kategorin naturviner finns inte i Systembolagets sortiment. Anledningen är att man inom EU inte kunnat ena sig om en gemensam certifiering och kontrollorgan.

Storproduktion och krav på jämn avkastning gör att de stora vinproducenterna av konventionellt vin använder tillsatser för att smaken ska bli samma oberoende om det är ett bra år eller inte. Med jäst framställd på laboratorium går det att styra de smaker och aromer som vinet ska få. Gårdarna har helt enkelt inte råd med att misslyckas med en skörd, berättar Rudolf.

– I ett naturvin kommer de naturliga aromerna fram bättre tack vare att vinet jäser på druvans egen vildjäst. Och när man inte använder konstgödsel letar sig vinrankans rötter längre ned i jorden vilket också ger smak som blir karaktäristiskt för jordmånen där vinrankan växer. I ett traditionellt vin är 65 tillsatser tillåtna – i ett naturvin bara lite sulfit för konserveringens skull.

Nu är det dags att smaka på de olika sorterna av naturvin som Rudolf har med sig. Han berättar hur det hela ska gå till och ber alla att börja med att sticka ned näsan i glaset och känna doften.

– Ta sedan en klunk, försök att beskriva smaken med ord och känn eftersmaken som blir kvar, säger Rudolf.

Det sniffas och sörplas och nickas. "Mmm, gott", "Helt okej", "Inte så stor eftersmak", hörs från deltagarna.

Även om det inte finns en kategori som heter "naturvin" på Systembolaget så existerar det ett antal sorter där. Det är nämligen upp till producenten själv att göra den märkningen på flaskan. Om naturvinet dessutom är ekologiskt certifierat får det Systembolagets eko-märkning.

I Frankrike, Spanien, Italien och Tyskland finns flera mindre gårdar som producerar naturviner. De är certifierade inom det egna landets regler och kontrollanter gör oannonserade besök för att kolla att reglerna följs.

Enligt en undersökning gjord av den europeiska miljöorganisationen PAN Europe finns pesticider (bekämpningsmedel) kvar i den färdiga produkten vid framställning av konventionellt vin.

– Flera av pesticiderna är cancerframkallande, stör körtelfunktionen och påverkar reproduktionsförmågan.

Inom EU finns gränsvärden för hur mycket pesticider en druva får innehålla, men inte för det färdiga vinet. Enligt PAN:s undersökning innehöll de konventionella vinerna i undersökningen i genomsnitt cirka 20 mikrogram pesticider per liter. Några hade mer än 500.

– Ekologiska och naturviner hade inga pesticider. Som jämförelse är gränsvärdet för dricksvatten 0,1 mikrogram per liter.

_______________________________________

Rudolf Sillén

Rudolf Sillén föreläser om och håller vinprovningar med naturviner. Han har en bakgrund som gjuteriingenjör och metallurg och har stor kunskap om kemiska ämnen. Intresset för vin har funnits i många år och han är medlem i Munskänkarna. I samband med pensionering bestämde han och hustrun sig för att starta vinimport av naturviner.

I hans bok "Vad finns i vinet? Naturvin eller industrivin" finns bland annat en lång lista på tillåtna tillsatser som används för att påverka smak och arom i de konventionella vinerna.

________________________________

Naturvin

Druvorna skördas ofta för hand.

Inga bekämpningsmedel får användas varken till druvstockar, druvor, blad eller mark.

Marken där vinrankan växer får inte gödslas med kemiska medel, endast naturgödsel används.

Bara naturlig jäst får användas, det vill säga den som finns i luften på vingården och i vinkällaren.

Så lite sulfiter (svavel) som möjligt används.

Vinet ska vara ofiltrerat eller enbart grovfiltrerat.

Vinproducenten måste vara certifierad av en oberoende kontrollorganisation. (Finns i de flesta europeiska länder, men ingen gemensam för hela Europa)

Övrigt om naturvin

Kan inte lagras lång tid eftersom sulfithalten är lägre.

Kan ha fällning i botten på grund av att vinet inte har filtrerats.

Mer info: systembolaget.se/fakta-och-nyheter/fakta-om-dryck/ekologiskt/ekologiskt-vin/naturvin

expertproducts.se

___________________________________________

Ekologiskt vin

Inga kemiska bekämpningsmedel är tillåtna.

Naturgödsel i stället för konstgödsel.

Bland annat används ogräset som en del av gödningen.

För vin tillverkat efter 2012 finns även regler för vinframställningen. Exempelvis får man inte använda lika många tillsatser och processhjälpmedel som vid en konventionell vinproduktion.

Biodynamiskt vin

Ekologisk odling och är ekomärkt hos Systembolaget.

Använder sig av åtta naturpreparat när man odlar, bland annat kisel och humus (nedbrutna växtdelar) som sprayas på vinrankorna för att skydda mot svampangrepp.

Odlingen grundar sig på den antroposofiska läran och filosofen Rudolf Steiners tankar.

Månen och planeternas positioner används för att bestämma när vissa moment ska utföras i vingården.

Källa: Systembolaget

___________________________________

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om