Det går envåg över landet

Drömmen om att forsa fram i vattnet lika lätt som en tävlingssimmare hägrar hos många vuxna. Crawlkurserna blir snabbt fulla och enligt Svenska simförbundet är det likadant i hela landet. Och Eskilstuna är inget undantag.

Spaning2014-05-16 20:00

– Vi började för två år sedan och har hittills haft åtta grupper. Höstens kurs, som ska börja i augusti, är redan full men vi hoppas att kunna starta en intensivkurs i Parkenbadet i sommar, säger Måns Stomvall som är huvudtränare för Eskilstuna Simklubb.

Trycket på Eskilstuna gamla badhus är hårt. Tider för tävlingssimmare ska samsas med simkurser för barn, sportdykare, vattenpolo, vattengymnastik och så allmänheten förstås. Att dessutom få plats men en grupp vuxna som vill lära sig ett nytt simsätt är inte lätt. En timme i veckan har man dock lyckats klämma in per termin. Men hur kommer det sig att "alla" vill lära sig crawla?

– Jag tror det beror på den allmänna träningshajpen, att det finns så många motionslopp där simning är en del av tävlingen, som exempelvis "En svensk klassiker". Där ingår Vansbrosimmet och många tycker att det är den svåraste delen, konstigt tycker jag. Det är ju bara max en timme som man jobbar i vattnet.

(Bara? Ja, det kan han tycka som har SM-medaljer med sig i bagaget... reds. anm)

Måns uppskattar att ungefär att en tredjedel av dem som anmäler sig till kurserna ska eller planerar att delta i klassikern.

– Man kan dela upp kursdeltagarna i två grupper: de som ska delta i ett lopp och de som vill kunna crawla för att få en ny träningsform. Med crawl blir träningen och motionen mer effektiv och det finns många möjligheter att variera träningen. Men det finns också deltagare som är vattenrädda och som går kursen för att bli bekväm med vattnet. Lyckas de med 25 meter crawl när kursen är slut är det ett stort framsteg för dem.

Maria Gustafsson, simkunnighetsansvarig på Svenska simförbundet, berättar att crawltrenden är lika stor över hela Sverige och att det varit så sedan några år tillbaka.

– Vi har drygt 300 medlemsföreningar och många av dem har hakat på trenden med vuxencrawl. Vi har kontakt med föreningarna som berättar att så fort de startar en grupp så blir den fulltecknad, sen vill man ha fortsättningskurser och nya nybörjarkurser. Största hindret för föreningarna är att få bassängtid, säger Maria Gustafsson, simkunnighetsansvarig på Svenska simförbundet.

Förutom att många vill lära sig ett effektivt simsätt till öppna vattentävlingar tror Maria att det också kan vara att man helt enkelt vill lära sig något nytt och utvecklas.

– Det är verkligen inga problem att få folk att vilja crawla, det är en jättestark trend och vi på förbundet tycker förstås att det är superroligt. Eller som vi alltid hävdar och predikar: Simning är både roligt och livsnödvändigt, både för barn och vuxna.

Men Maria säger att det finns ett problem med vuxna – många tror att de är simkunniga för att de varit det när de var yngre. Men simkunnighet är en färskvara, säger hon.

– Bara för att man kunde simma när man gick i skolan är det inte säkert att man är simkunnig som vuxen om man inte har tränat på några år. Simkunnighet är en färskvara som måste upprätthållas kontinuerligt.

Att lära sig crawla är inte svårare än att lära sig bröstsim hävdar både Måns och Maria. Och om det känns jobbigt beror det oftast inte på dålig kondition utan på att man inte har hittat rätt sätt att andas.

– Man måste hitta andningen innan man kan gå vidare med armtagen. Gör man inte det måste man stanna upp efter tre, fyra armtag för att man inte får luft. Det blir ingen rytm i simningen. Vissa hittar rätt direkt medan det för andra kan ta åtta veckor innan de kan andas utan problem. Det är bra att ta hjälp av simfenor och en dolme (flythjälp som placeras mellan benen, reds anm) för att kunna koncentrera sig på överkroppen. När armtagen sitter kan man fortsätta med benen. Men observera att ordningen för armar och ben gäller bara för vuxna, inte för barn, säger Måns.

Maria poängterar också hur viktigt det är att man är vän med vattnet.

– Vattenvanan är det absolut mest centrala. Är du inte vän med vattnet spänner du dig onödigt mycket och pulsen riskerar då att går upp. Då går det åt mycket energi när du simmar och du blir fort trött. Men det är något svårare för vuxen att lära sig än för barn. Som vuxen har man mer invanda rörelsemönster men simning är inte svårare än att lära sig en annan ny färdighet. Simningen har fördelen att man använder hela kroppen – man tränar kondition, styrka och smidighet, säger Maria.

När det gäller barn som ska lära sig simma råder det delade meningar om vad som är bäst att börja med – bröstsim eller crawl. Svenska simförbundet och även ESK anser att det är crawl och ryggcrawl som är lättast för små barn, medan Svenska livräddningssällskapet tycker bröstsim.

– Crawl och ryggcrawl är mest naturliga för små barn. Rörelserna är enkla och i ryggcrawl behöver man inte heller tänka på andningsmomentet. Svenska Simförbundets pedagogik handlar om att lära ut och träna crawl och ryggcrawl till dess att barnen är mogna att kunna ta sig an exempelvis bröstsimsbentagen som är en motoriskt mycket mer komplicerad rörelse.

– Att lära ut bröstsim är lättare när barnet är bekväm i vattnet och kan simma några meter crawl och/eller ryggcrawl. Så vi rekommenderar våra föreningar att börja med crawl och ryggcrawl när barnen är små för att därefter bygga på med de andra simsätten. I vår metodik är alla de fyra simsätten lika viktiga, säger Maria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om