Jacob Lahoud och hans pappa Remon Lahoud hade i flera år letat efter en lämplig lokal för att öppna en större restaurang i Eskilstuna. När de hittade det tomma huset där bilfirman Classic garage hade legat kände de att pusselbitarna föll på plats. Hela lokalen är 1 000 kvadratmeter och har plats för upp till 600 gäster – precis så stort som de vill ha det.
– Affärsidén är att vi ska ha stora evenemang här, som bröllop, förlovningar och dop, men också uppträdanden med kända artister. Dessutom hoppas vi kunna locka hit större företag för konferenser och fester, säger Jacob Lahoud.
Renoveringen tog åtta månader och på juldagen förra året var det premiär med en stor fest. Veckan efter, på nyårsafton, var nästa bokade evenemang.
– Tyvärr så hann vi inte bli färdiga till julborden, det får bli nästa jul men vi har redan fått sex bokningar sedan starten. Efterfrågan är ett bevis på att behovet av en restaurang i den här storleken finns.
Placeringen i Vilsta industriområde kan tyckas vara ett ganska svårtillgängligt och udda ställe. Men Jacob tycker tvärtom att det är alldeles perfekt. Bland annat tack vare närheten till den syrisk ortodoxa kyrkan i Stenby som länge velat ha en större möteslokal.
– Det saknades en stor festlokal i Eskilstuna, närmaste ligger i Södertälje och där finns det sju liknande. Många syrier vill ha bröllop med flera hundra gäster och då krävs både utrymme och mycket mat. Dessutom vill de inte sluta festen klocka två på natten utan håller på till framåt fyra, fem-tiden på morgonen. Här kan vi spela musik hur länge som helst utan att störa någon granne och vi har en egen parkering.
Det är svårt att föreställa sig att lokalen tidigare var en bilhall. Inget finns kvar som avslöjar det, allt är nytt. Ett 20-tal kristallkronor hänger i taket där ful betong göms bakom sidenvepor som draperats i mjuka sjok. Väggarna består av skiffer och granit, golvet i entrén är i marmor och resten av lokalen har en tjock ekparkett. Dansgolvet är extra påkostat med mosaikparkett.
Halva lokalen är fylld med långa rader av bord med stolar i vit klädsel och stora rosetter på ryggen. De används bara när det är fest, inte nu på lunchen. Men lunchbuffén är nästan som om det vore fest. Vad sägs om italiensk charkbuffé med bland annat köttbullar och inlagda grönsaker, vindolmar, jätteräkor, musslor, lasagne, pastagratänger och därtill svensk husmanskost som pannbiff?
Kökschefen Peter Kirby har många år i branschen och har jobbat på lyxkryssare, på bröllop i Las Vegas och lagat mat till stora evenemang där han även ibland har uppträtt som magiker. Nu senast kommer han från Finspång där han jobbade på en liknande restaurang som den i Vilsta.
– Jag är van att laga mat i stora mängder och gör rätter från hela världen. Det är tack vare våra bra leverantörer som vi kan ha så exklusiv mat på luncherna. Men det är inte varje dag utan bara som en överraskning då och då.
Hittills är 21 stora bröllop inplanerade som i genomsnitt kommer att ha mellan 300 och 400 gäster. På ett år räknar Jacob hinna med 50 till 60 stora evenemang.
Och det finns ännu fler planer:
– I sommar blir det grillning ute på gården och kanske en scen och framträdanden, säger Peter.